APOS: Do kada će nivo biti 0,25?

Povodom najava da će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti podignut na 0,25 mikrograma po kilogramu, APOS apeluje da se sprečiti nesigurnost kod potrošača.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

15:16

Default images
Foto: Thinkstock

Asocijacija potrošača Srbije predložila je, u cilju sprečavanja straha i nesigurnosti kod potrošača, da nadležne institucije daju odgovor na pitanje: do kada će primenjivati odredbu, ukoliko zaista usvoje predlog radne grupe, da dozvoljeni nivo aflatoksina M1 bude 0,25 mikrograma po kilogramu?

APOS podržava napore i zalaganja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da na osnovu stručnih mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, unapredi i zaštiti primarne domaće proizvođače i naravno, cilj je da i svi gradjani veruju institucijama i državi.

"Molimo nadležno ministarstvo i vodeće institucije u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, kao i stručnu akademsku javnost, da se u što kraćem roku sprovede efikasna edukacija proizvođača o načinu čuvanja i merama predostrožnosti prilikom skladištenja hrane za domaće životinje. Jer, kontaminacija plesnima u polju i skladištima stvara uslove da naše mlekare koje iz tih očiglednih razloga, vrlo često i iz prirodnih razloga zbog podneblja na kojem smo, ne mogu da postignu 0,05 mikrograma po kilogramu", ocenio je APOS.

Pravilnik koji predlaže radna grupa, a koji Ministarstvo smatra da treba usvojiti, verovatno proističe iz saznanja da sve prethodne edukacije poljoprivrednih proizvodjača iz te oblasti u vremenu kada smo imali isti problem sa povećanjem aflatoksina, nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

Tako da, za sada, jedino dozvoljeni nivo aflatoksina M1, prema ovakvom sveupkupnom stanju, može da bude 0,25 mikrograma, a da se ne ugasi proizvodnja mleka kod nas.

S obzirom na to da će se verovatno usvojiti ova odredba, to znači da će i svi proizvodjači koji se odluče da nam uvezu mleko, poštovati naše pravilnike, pa samim tim, potrošač u Srbiji neće imati mogućnost izbora, osim da svako mleko koje kupi bude sa nivoom aflatoksina M1 od 0,25 mikrograma, zaključio je APOS. Direktorka korporativnih i regulativnih poslova "Mojih brendova" Svetlana Glumac ocenila je da se povećanjem granice za nivo aflatoksina u mleku na 0,25 mikrograma po kilogramu, štite domaći, pogotovo mali proizvođači, a da se pri tome ne dovodi u pitanje kvalitet mleka.

"Vlada Srbije je morala da izađe u susret malim proizvođačima. Mi ne želimo da poljoprivreda umre, da farmeri kolju stoku jer ne mogu da prehrane svoje porodice", poručila je Glumac.

Glumac je podsetila da je nivo aflatoksina podignut sa 0,05 mikrograma po kilogramu, što je granica koju ima samo nekoliko zemalja EU, na 0,25, što je standard koji je Srbija, kako je rekla, imala cele prošle godine.

Podsetivši da tri četvrtine zemalja u svetu primenjuje standard prema kojem je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku 0,5 mikrograma po kilogramu, Glumac je navela da se očekuje razumevanje potrošaca, te ponovila da je mleko apsolutno bezbedno.

Ona je ocenila da je ova mera vlade izuzetno dobra, a reč je o odluci koju je pripremila radna grupa vlade formirana nakon prethodne afere sa alfatoksinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: