Poverioci “Tozi” nude slamku spasa

U privrednom sudu u Zrenjaninu još bez rešenja za sudbinu kikindske fabrike "Toza Marković".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

14:44

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

U roku od 45 dana trebalo bi proceniti vrednost kapitala za završno ročište

Na u utorak započetom, pa odmah prekinutom završnom ročištu u Privrednom sudu u Zrenjaninu, izostalo je zeleno svetlo za plan reorganizacije, koji je uradio njen stečajni upravnik Dragan Božić, pišu Večernje novosti.

Stečajni sudija Milan Pajtašev, uvaživši primedbe bankara kao najvećih poverilaca, naložio je izradu novog, uslovno ga nazovimo - strateškog dokumenta za spas nekadašnje elitne srpske fabrike crepa i keramičkih pločica. Uslediće, kako nam kaže Pajtašev, izrada novog plana reorganizacije "Toze", na osnovu najnovijeg zahteva Banke Inteze, koja je, inače, u prvom poverilačkom krugu - da se uradi valjana procena kapitala TM.

"Krajnji rok za procenu kapitala, koje dosad nije bilo, već se uzimala u obzir knjigovodstvena vrednost fabrike, iznosi 45 dana", naglašava sudija Pajtašev. - Posle toga će uslediti završno ročište i, nadam se, jedinstven stav poverilaca o izlasku TM iz stečaja.

Sve u svemu, do kraja godine znaće se da li će "Tozi" biti pružena šansa za jednoipogodišnji vremenski predah od početka izmirenja finansijskih obaveza u periodu od 10 godina, što je preduslov za poslovnu konsolidaciju. U suprotnom, firma stara 149 godina - ide u bankrot, što bi bilo ravno katastrofi, jer od takvog epiloga niko ne bi imao vajde.

Kikindsku crepanu, kupivši na aukciji njen većinski paket, preuzeo je 2006. godine Dejan Babić, gazda firme ITH, i potom ju je odveo u propast, pa je u aprilu 2014. godine usledio stečaj. Protiv ovog biznismena iz Beograda, i još devetoro njegovih saradnika, zbog sumnje u finansijske malverzacije preko "Toze" i grbače njegovih obespravljenih i osiromašenih radnika, od maja ove godine vodi se krivični postupak.

Ukupna dugovanja "Toze Marković" dostigla su oko 50 miliona evra. Oko 20 miliona evra potražuje "Srbijagas" za neplaćeni plin. Prednost u naplati ima nekoliko banaka, koje nastoje da vrate komercijalne kredite koje je "Toza" uzimao, dajući imovinu pod hipoteku.

Od kada je u stečaju, "Toza" nije prekidao proizvodnju, ali je značajno redukovao. Oko 600 zaposlenih je na minimalcu od 25.000 dinara. Svi se i pored preskromne plate nadaju da će fabrika opstati, a oni sačuvati radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: