Kirbi: Rizikujte, radite kod privatnika

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da Srbija treba da nastavi započete reforme i da stvori snažnu osnovu na kojoj će privatne firme funkcionisati.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

17:26

Default images
Foto: Tanjug

Vlada Srbije ne može biti ta koja će uvek biti glavni pokretač u obezbeđivanju radnih mesta, rekao je Kirbi novinarima na Ekonomskom fakultetu, gde je održao predavanje o ekonomiji Srbije, kome su prisustvovali studenti, profesori i privrednici iz ovog dela Srbije.

"Ovo je delom i odgovornost svakog građanina u Srbiji, koji treba da budu odvažni i da preuzmu rizik rada u privatnim firmama", rekao je Kirbi.

On je naveo da Srbija sve više pažnje poklanja fiskalnoj politici i da su usvojeni neki važni zakoni kao što su o radu, građevinskim dozvolama, bankrotstvu.

Kirbi je rekao da je počeo proces zatvaranja preduzeća u državnom vlasništvu, koja su stalno izvlačila novac od vlade.

Prema njegovim rečima, razmišlja se i o nekim drugim koracima kao što je investiranje u infrastrukturu, što je jako korisno.

Američki ambasador je istakao da treba da se formira snažna pravna osnova radi efikasnijeg pravosuđa, a to je istovremeno i Poglavlje 23 u pregovorima sa EU.

Kirbi je na predavanju rekao da je impresioniran koracima koje je Vlada Srbije napravila u normalizaciji regionalnih odnosa, reformisanju ekonomije i napretku ka EU.

On je rekao da je ekonomija Srbije na početku njegovog mandata bila u teškoj situaciji i da je zatim srpska ekonomija napredovala.

Kirbi je na predavanju govorio o suzbijanju korupcije i o naporima vlade u povećanju naplate poreza.

Sprovođenje reformi nije lak zadatak, rekao je Kirbi i dodao da ga to podseća na vežbanje u teretani.

"Vratiti se u kondiciju posle mnogo meseci, deluje obeshrabrujuće. Prvih par nedelja su bolne, ali se uskoro telo navikne", kazao je Kirbi i napomenuo kako je bio svedok da Srbija postepeno prihvata ovaj koncept "fitnesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: