Direktor Metalca: Zašto neću biti ministar

Predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović upozorio je da bi vanredni parlamentrani izbori naneli štetu privredi, jer bi usporili reforme.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

14:01

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

"Onaj ko ih raspisuje izbore računa na dobit, a trošak će snositi narod, jer je slepi poslušnik lepih priča. Sa stanovišta privrede to je loše jer će se pola godine pred izbore potrošiti bez reformskih aktivnosti, već se prave politički kompromisi radi političkih poena, a drugih pola godine posle izbora prođe u iščekivanju formiranja Vlade", kaže Vukadinović

On je potvrdio da nije prihvatio ranije ponude da bude ministar i dodao da takvu ponudu ni sada ne bi prihvatio jer se i dalje u srpskoj vladi vuku potezi koji su više politički nego reformski.

"To nečinjenje nas je dovelo do loših uslova privređivanja, slabe naplate, neefikasnosti sudstva, neizvršenja sudskih presuda, povlašćenog položaja 500 preduzeća u restrukturisanju koje nenormalno traje 15 godina. Zakonska regulativa nije najbolja – nemamo još efikasne i jasne zakone u javnim nabavkama, stečaju, planiranju i izgradnji", ukazao je Vukadinović u intervuju za novi broj Magazina Biznis.

Loše je, kako je naveo, i što ogroman broj privilegovanih privrednika ne plaćaju poreze, doprinose, energente, što je slaba mreža infrastrukture.

"Nije ni čudo što smo na 50 odsto od onoga što smo bili u tom neefikasnom i nepreduzetničkom socijalizmu. Očekujem da u narednih godinu-dve ovo ispravimo i stvorimo bolje uslove za privređivanje i investicije kako domaćih tako i stranih investitora. Ja sam čovek koji takve stvari ne može mirno da posmatra i odlaže njihova rešenja. Zato je bolje da sam tu gde sam sada i da rešavam probleme ovih Metalčevih 1.900 radnika", rekao je Vukadinović.

Ocenio je da bi bilo bolje da je dobro stanje u budžetu Srbije posledica povećanja privredne aktivnosti, a ne smanjenja rashoda za plate i penzije i drugih javnih rashoda.

"Vreme je da se penzionerima vrati 100 odsto onoga što im je oduzeto, a stečeno. Što se tiče plata, one moraju biti u funkciji ostvarenih rezultata, a ne uravnilovka. Ne može čistačica u energetskom sektoru koji posluje sa gubitkom, da ima platu kao nastavnik u prosveti ili lekar u zdravstvu", istakao je Vkadinović.

Na pitanje kako država može da pomogne privrednicima u vreme krize, on je kazao da su privredi potrebni dugoročni krediti i po povoljnijim kamatama.

"Poljoprivredi treba veća podrška kako materijalna, tako i planska. Ulaganja u energetiku su beznačajna, a to je jedina grana gde koliko god proizvedete možete odmah da prodate. Slična situacija je i u informacionim tehnologijama. Ja sam pobornik mnogo većih i brojnijih ulaganja u infrastrukturu jer to trenutno dovodi do zaposlenosti, a dugoročno stvara uslove za direktna strana i domaća ulaganja i do rasta privredne aktivnosti i drugih usluga", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, u 2014. godini gubitak Metalca je bio oko 1,5 miliona evra zbog pada vrednosti rublje za više od 60 odsto i pada plasmana za 2,5 miliona evra.

"U 2015. godini se to nastavlja, ali će taj gubitak biti manji za milion evra. Što je najgore, izostao je posao za stotinak radnika. Nažalost, kriza u Rusiji je deo projekta Amerike u kome se Evropa saučesnički isto ponaša i sama zbog toga snosi velike gubitke. Zadržali smo naše firme i u Moskvi i Kijevu i nastavljamo našu aktivnost iako u nepovoljnim uslovima, sa verovanjem da će se ova kriza ubrzo rešiti", istakao je Vukadinović za Magazin Bizis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: