"Ko ne da listić kazna do 2 mil. RSD"

Ministar za rad i zapošljavanje Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da raste broj poslodavaca koji izbegavaju da radnicima izdaju obračunski listić zarade.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.10.2015.

15:07

Default images
Foto: Tanjug

On je istakao da je Inspekcija rada svakodnevno na terenu kontroliše da li poslodavci daju platne listiće zaposlenima, napomenuvši da su za nepoštovanje odredbe Zakona o radu koja propisuje obavezu njihovog izdavanja kazne prilično visoke i da "idu do dva miliona dinara".

"Molim poslodavce da izdaju obračunske listiće. Vi ste dužni po zakonu da izdate obračunski listić, bez obzira da li ste isplatili zaradu. Kazne za ovo delo su veoma visoke, idu i do dva miliona dinara. Jednostavno se ovo ne isplati raditi", rekao je Vulin na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES). Srpski ministar za rad je je rekao da je su do sada u nekih blizu 5.000 slučajeva radnici na sudu, uz pomoć obračunskog listića, uspeli da naplate oko 158 miliona dinara duga za plate, ali i da kako se povećava broj radnika koji na taj način pokušavaju da zaštite svoj interes i dobiju ono što im pripada da, raste i broj poslodavaca koji pokušavaju da izbegnu tu meru.

Prema njegovim rečima, član 121 Zakona o radu je značajna inovacija i "nešto je što je svakako u korist radnika, čoveka koji samo treba dobije ono što mu pripada".

"Član 121 Zakna o radu govori da je obračunski listić zarade izvršna isprava na svakom sudu. Na osnovu njega radnik bez posebnog dokazivanja i bez advokata, bez bilo ikakve preterane procedure, može prinudno da naplati zaradu", objasnio je Vulin.

Kako je naveo predstadavajući SES-a Nebojša Atanacković, na sednici je bilo reči i o problemima u primeni Zakona o računovodstvu i kršenju Zakona o komunalnim delatnostima.

On je precizirao da je konstatovano da primena novog Zakona o računovodstvu stvara probleme, da povećav troškove poslovanja i da nije u skladu s međunardnim propisima i propisima EU. Pravljenje godišnjih izveštaja je sada skuplje, komplikovanije i predstavlja problem, rekao je Atanacković, koji je predsednik Udruženja poslodavaca Srbije.

On je istakao da je SES predložio Ministarstvu finansija da sagleda probleme u primeni Zakona o računovodstvu i da taj zakon uredi tako da bude jeftiniji za primenu.

Atanacković je još rekao da neke lokalne samouprava krše Zakon o komunalnim delatnostima, tako što naplaćuju različitu cenu usluga privredi i građanima, iako je zakonom predviđeno da je cena tih usluga jedinstvena.

Kao primer je naveo da neke opštine privredi vodu naplaćuju i tri puta skulje nego građanima. Zahtev poslodavaca da se poštuje zakon podržali su i predstavnici oba reprezentativna sindikata u SES-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: