Sa uplatnice ispalo "u", sada smo "platioci"

Narodna banka Srbije propisala je nove obrasce platnih naloga, pa je svako ko uplaćuje novac sada “platilac” a ne kao do sada “uplatilac”.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

11:31

Default images
Foto: Narodna banka Srbije screenshot

Reč je, kako navode u centralnoj banci, o promeni koja proizilazi iz usklađivanja sa Zakonom o platnim uslugama, koji je počeo da važi 1. oktobra.

Obrasci platnih naloga zadržali su isti izgled a izvršeno je terminološko usklađivanje sa odredbama novog Zakona u kome se umesto pojmova dužnika i poverioca koriste pojmovi platilac i primalac plaćanja jer se platna transakcija obavlja bez obzira na dužničko poverilački ili drugi pravni odnos između strana koje učestvuju u toj transakciji.

Iz NBS napominju da su propisali preporučenu formu obrazaca platnih naloga i da je ostavljena mogućnost da pružalac platnih usluga može zbog potreba korisnika platnih usluga utvrditi drugačije dimenzije obrasca platnog naloga, njegov izgled I raspored elemenata (npr. platni nalog u jednom primerku sa uzdužnom perforacijom).

Obrasci novih naloga mogu se naći na sajtu NBS.

Novi obrasci nisu obavezni da bi se izvršilo plaćanje, već se mogu i biće korišćeni stari do isteka zaliha, navode u NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: