Koliko je spornih VW-a u Srbiji - niko ne zna

Dok svet gleda kako da od Folskvagena naplati odštetu zbog "prevarantskog softvera", Srbija uopšte nema statistiku koliko je uvezla spornih automobila.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 04.10.2015.

16:51

Default images
Foto: Tanjug, AP

Australija će, na primer, za svako vozilo koje je imalo "grešku" tražiti nadoknadu od 1,1 miliona dolara po vozilu, a Švajcarci su već zabaranili prodaju oko 180.000 ovih vozila sa dizel-motorima.

Naša država još nema plan da li će tražiti odštetu kako građana koji su bili prinuđeni da udišu neprimerenu količinu otrova, tako i kupaca, uverenih da su pazarili najbolje i najsavremenije motore, piše Večernje novosti. Da ova situacija bude još gora, u Srbiji ne postoji nijedna referentna laboratorija koja bi mogla da utvrdi da li su "dizelaši" koji su prodavani na našem tržištu bili opremljeni ovim softverom!

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije je uradila jedino što je mogla u takvoj situaciji i zatražila je od proizvođača potrebne podatke.

“Zbog pravovremene i pouzdane informisanosti javnosti, Agencija za bezbednost saobraćaja će iz svoje nadležnosti, preduzeti odgovarajuće aktivnosti i izdati posebno saopštenje za javnost na ovu temu čim dobije potrebne odgovore od predstavnika proizvođača, a u zavisnosti od sadržine odgovora eventualno obavestiti i druge državne organe u Republici Srbiji”, kaže se u saopštenju koje je potpisao v. d. direkora Agencije Milan Božović.

Zasedala je i Srpska asocijacija uvoznika novih automobila i delova (SAUNAD).

“Skandal sa "folksvagenom", koji je priznao da je specijalnim softverom u vozilima lažno prikazivao emisiju izduvnih gasova, neće imati uticaj na srpsko tržište, s obzirom na to da je u pitanju veoma mali broj tih vozila”, izjavio je Milan Vukasović, predsednik SAUNAD, navodeći da je u prvih osam meseci ove godine u Srbiji prodato ukupno oko 14.000 novih automobila.

Vukasović pretpostavlja da će država Srbija pokrenuti, u ekološkom smislu, nekakav predlog za nadoknadu:

“Ta ekološka šteta će "po starom dobrom običaju renomiranih proizvođača" biti nadoknađena zamenom softvera.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović kaže da pored problema sa "folskvagenom" on ukazuje i na stari eko-problem.

“Neravnopravno su naplaćivane ekološke takse za nove, a nisu za polovne automobile. To moramo da rešimo. Ne možemo imati najgore evronormative za motore u Evropi”, istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, za polovne automobile koji se uvoze u Srbiju trebalo bi najmanje da se traži "evro 4" standard, s obzirom na to da smo za proizvodnju novih odnosno "fijat" uveli "evro 6". “Ako proizvođača teramo da proizvodi "evro 6", a to je u Srbiji "Fijat", ne možemo da dozvoljavamo da se ovde uvozi ono što Evropa neće”, zaključio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: