"Ili će legalizovati kuće, ili rušimo"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, očekuje da će novi zakon o legalizaciji objekata biti usvojen do kraja oktobra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 03.10.2015.

09:11

Default images
Foto: Beta

Ministarka je istakla da očekuje da će se zakon primenjivati od novembra, i da će, prema procenama, do kraja 2016. biti legalizovano najmanje 1.000.000 objekata.

Mihajlovićeva je rekla da je osnovna razlika između ovog i prethodnih pet zakona o legalizaciji, to što više neće biti novih i naglasila da Predlog zakona o ozakonjenju objekata predviđa ili legalizaciju ili rušenje nelegalnih kuća i stanova i da treće mogućnosti nema. "Znači, ili će građani legalizovati kuće ili ćemo ih porušiti. U Srbiji ima tačno 1.476.433 nelegalne kuće i stana. Od toga je zahtev za legalizaciju podnela 771.000 građana i oni će platiti samo taksu", kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da ministarstvo razmatra mogućnost da i ljudima koji nemaju dokaz o vlasništvu nad zemljom na kojoj su podigli nelegalne kuće, omogući "ozakonjenje objekata".

"U tim slučajevima kao dokaz o vlasništvu prihvatali bi se računi o plaćenoj struji ili dokaz da se deset godina unazad plaća porez na imovinu, Kao treća mogućnost, razmatra se sudski overena izjava vlasnika nekretnine", dodala je ministarka.

Upitana da li će javno biti porušene i nelegalne vikendice političara, od kojih se pominju predsednik Tomislav Nikolić i njegov sin Radomir, Mihajlovićeva je odgovorila:

"Novi zakon tačno propisuje kod kojih objekata nije moguće ozakonjenje. To su kuće koje su izgrađene na priobaljima, trusnim područjima, klizištima... Ovaj zakon zaista nije pravljen po meri nijednog pojedinca".

Mihajlovićeva je rekla i da će oni koji su podneli zahtev za stan od, recimo, 100 kvadrata platiti taksu od 3.000 dinara, a onima koji nisu podneli zahtev biće potreban izveštaj o zatečenom stanju objekta i dokaz o pravu svojine.

"Naše procene govore da bi to iznosilo oko 9.000 dinara, plus taksa od 3.000 dinara. Za objekte veće od 100 kvadrata taksa je 10.000, a za one iznad 200 kvadrata 20.000 dinara", izjavila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: