Arapi dižu avio-kompanije, na redu Italija

Avio-kompanija Etihad ervejz, stateški partner Er Srbije, investirala je 560 miliona evra u Alitaliju, saopštio je Etihad.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 02.10.2015.

11:03

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Investirali smo 560 miliona evra od ukupno 1,76 milijardi evra koliko je uloženo u restrukturiranje Alitalije". izjavio je predsednik i generalni direktor Etihad ervejza i potpredsednik Upravnog odbora Alitalije, Džejms Hogan.

Etihad je vlasnik najvećeg pojedinačnog udela u vlasništvu nad Alitalijom, koji iznosi 49 procenata.

"Šta smo to videli u Alitaliji što niko drugi nije uočio? Odličan brend, veliku mrežu, ali i slabo poslovanje, kome je bio potreban novi pravac", rekao je Hogan.

Etihad ervejz, ključni investitor Alitalije, veruje da italijanska nacionalna avio-kompanija ima "fantastičan potencijal za rast" - ali samo ako prihvati promene.

U obraćanju na Međunarodnom forumu suverenih fondova bogatstva (IFSWF) u Milanu, Hogan je rekao da je "prošle godine Alitalija bila na ivici kolapsa", i da Etihad ervejz vidi značajan potencijal u tome da se obe avio-kompanije efikasno razvijaju, tako što će raditi zajedno.

"Partnerstvo pruža mogućnost smanjenja rizika, većih dobitaka i bržih ishoda od samostalnog rada," dodao je.

On je kazao da Etihad ervejz i Alitalija imaju komplementarne mreže linija koje zajedno lete ka 200 destinacija.

Naveo je, takođe, da je Alitalija dobila značajne nove konekcije povezivanjem sa čvorištem Etihad ervejza u Abu Dabiju, čime je omogućen pristup destinacijama širom Azije, u Australiji i Africi - destinacijama koje Alitalija nije pokrivala.

Nedavno su Etihad ervejz i šest partnerskih avio-kompanija, uključujući i Alitaliju, učestvovali u inovativnoj transakciji za finansiranje razvoja, putem koje je na svetskom finansijskom tržištu prikupljeno 700 miliona dolara.

Etihad ervejz je počeo sa radom 2003. godine, a u 2014. je prevezao 14,8 miliona putnika.

Iz svog sedišta u Abu Dabiju, leti ka 110 postojećih ili najavljenih destinacija za prevoz putnika i robe na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Južnoj i Severnoj Americi.

Ova avio-kompanija ima flotu od 119 aviona erbas i boing, a naručeno je više od 200 letelica, uključujući 66 aviona boing 787, 25 aviona boing 777-X, 62 aviona erbas A350 i šest aviona erbas A380.

Etihad ervejz ima vlasnički udeo u kompanijama Erberlin, Er Srbija, Er Sejšeli, Er lingus, Alitalija, Džet ervejz, Virdžin Australija i avio-kompaniji sa sedištem u Švajcarskoj, Etihad ridženel, čije letove obavlja Darvin erlajn.

Etihad ervejz, Erberlin, Er Srbija, Er Sejšeli, Alitalija, Etihad ridženel, Džet ervejz i NIKI su, takođe, članice "Etihad ervejz partners", novog brenda koji povezuje avio-kompanije sličnih pogleda kako bi se korisnicima pružio veći izbor kroz unapređenu mrežu destinacija, usklađeni red letenja i veće pogodnosti za lojalne putnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: