"Niče milion kvadrata gde je bilo đubre"

Izgradnja BG na vodi je uspešno počela, a "kao što smo obećali da ćemo ga početi, tako ćemo ovaj projekat i završiti", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 02.10.2015.

08:11

Default images
Foto: Tanjug

Odgovarajući na kritike dela stručne javnosti da će visoki objekti biti "ogroman zid stereotipne arhitekture", Mali je kazao da su i svi raniji međunarodni konkursi podrazumevali visoke solitere u tom delu savskog amfiteatra i da su sva rešenja bila slična.

Na pitanje da li je bilo potrebno da dođu stranci da nam sređuju obalu, gradonačelnik je odgovorio da to nijedna gradska vlast od Drugog svetskog rata nije uradila.

"Demokratska stranka je bla na vlasti od 1997. Pričali su i oni o Beogradu na vodi. Zašto neko nije pomerio jedan brod, jedan objekat? Zato što nikoga nije bilo briga. Nisu radili jer nisu imali interes. Bolje je bilo da sebi naprave nešto na Vračaru, nego da se bave ovakvim stvarima", rekao je Mali.

Upitan, zar Srbija nije bila sposobna sama da gradi ono što sada rade Arapi, Mali je kazao da "nije stvar u izgradnji zgrada, već u novom konceptu življenja u Bogradu, za koji nam je potreban partner, koji se time bavio i pre."

Za tvrdnje opozicije da će partneri iz UAE centar grada dobiti u svojinu, Mali je rekao da oni ne razumeju ugovor, jer ne znaju da ga pročitaju. "Ključna stvar je da je reč o zakupu zemljišta. Njega nismo mogli da prodamo jer ne postoji cena, a i da smo ga prodali za bilo koju cenu, rekli bi da je malo".

Prema njegovim rečima, najveća stvara koju smo dobili ta što smo dali zemljište u zakup na 99 godina, i to je bla najveća bitka sa investitorima.

"Ako za 20 godina ne sagrade ono što je plan, možemo ostatak neizgrađenog zemljišta da damo drugome", rekao je Mali.

On ističe da je ugovor dobar za Beograd, jer smo našli nekoga ko će da investira tamo gde su bile straćare, barake, đubre i groblje brodova.

"Daću vam poređenje: za poslednjih pet godina ukupno u Beogradu svi investitorui su izgradili 45.000 kvardata poslovnog prostora. Svi investitori! Sada kažu - 20 godina je dug period da se napravi milion kvadrata. To je moj komentar", kaže Mali.

Napomenuvši da su gradske vlasti razgovarale sa Udruženjem arhitekata i da će imati i razgovor sa predsednikom SANU, Mali je rekao da "oni imaju neke svoje ideje, koje možemo da čujemo, ali ne moramo da prihvatimo".

"Gotovo je sa akademskim bavljenjem projektom, koje traje 70 godina", istakao je gradonacelnik Beograda.

"Domaće arhitekte su 70 godina bile uključene u razne master planove i konkurse u kojima uvek neko pobedi i dobije nagradu i nikom ništa. To za šta su njihovi konkursi pobedili u prošlosti, za to nije bilo investitora. Za ovo što je Vlada usvojila kao Plan posebne namene ima investitora. Mi nismo izabrali teorijski pristup i razne izmišljene međunarodne konkurse, već realizaciju", napomenuo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: