"Luda kuća": Jedna okretnica - dve zone

Nelogičnost novog tarifnog sistema, početno stajalište na Banovom brdu kao "luda kuća". Tramvaji okreću po prvoj, do njih autobusi po drugoj tarifi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

11:12

Default images
Foto: Thinkstock

Žitelji Velikog Sela, Begaljice, Besnog foka, podavalskih sela, saobraćajni stručnjaci koji su Beograd podelili na četiri zone, stavili su u isti koš sa stanovnicima Filmskog grada, Žarkova, Ceraka, Vidikovca, Miljakovca, pa i novog naselja Stepa Stepanović.

Iako u nekima od njih nema ni kanalizacije, od danas se tretiraju kao šire gradsko područje, pišu Večernje novosti. Svi su na okupu u drugoj zoni i isto će plaćati gradski prevoz, jer šta koze, ovce i krave znaju u kojoj zoni pasu. I mada je laicima teško da razumeju na osnovu čega su povučene linije razgraničenja, stručnjaci uveravaju da će ovako svima biti jeftiniji i bolji prevoz.

Osim ove, nelogičnosti ima i pojedinačno. Putnici koji plaćaju mesečnu kartu za prvu zonu, ubuduće će izbegavati i liniju 50. Iako polazi iz prve u Ustaničkoj ulici i završava na okretnici na Banovom brdu u istoj zoni, na putu prolazi kroz drugu tarifu.

A baš ovo stajalište je poput "zone sumraka". Naime, prema nadležnima iz Direkcije za javni prevoz linija 50 je na terminusu Banovo brdo u drugoj zoni, dok je po onome što se može videti na sajtu "Bus plusa" okretnica u prvoj.

Kada smo pitali zaposlene u "Apeksu" da nam pojasne po kojim aršinima je jedna lokacija istovremeno u obe zone odgovorili su da "na okretnici Banovo brdo postoje dva terminusa".

Prvo stajalište je, po toj logici, ono za tramvaje 12 i 13 koji saobraćaju u zoni 1, a drugo za prigradske linije iz zone 2 - 512, 513, 531, 532 i 533. A nalaze se jedan do drugog?!

Usput da pomenemo da su zaboravili da na ovoj istoj okretnici "obrću" krugove i 49, 50, 57, 85, kao i autobusi na "Lastinim" linijama za Barajevo, Vranić, Šiljakovac, Veliku Moštanicu, koji su u trećoj, kao i za Stepojevac koji je u četvrtoj zoni. Što bi praktično značilo da okretnica na Banovom brdu po potrebi menja zonu?! S obzirom na to da pojedine linije javnog prevoza koje počinju i završavaju se u prvoj zoni, na svojoj putanji "seku" zonu dva, veliki broj sugrađana biće prinuđen da kupi mesečnu kartu za obe zone ili da osim personalizovane kod sebe ima i nepersonalizovanu i da je po potrebi aktivira.

To važi i za Mirijevce iz uže gradske zone kad krenu na pijacu, u poštu ili Dom zdravlja, jer je ovo naselje podelio Mirijevski bulevar, a poslednja stanica u prvoj zoni je Vitezova Karađorđeve zvezde.

“Za svaku liniju koja prelazi granicu zone korisnik mora posedovati pretplatnu kartu za dve zone”, kažu u Direkciji za javni prevoz i dodaju da je GSP započeo akciju zamena tabli na terenu kao i farbanja postojećih stubova.

I mada su u Gradskoj upravi izmene najavili još tokom leta, u ovoj instituciji objašnjavaju da se "zbog obimnosti posla, ukupno više od 4.800 komada na stajalištima u gradu, ovaj vanredni posao realno ne može završiti u kratkom roku".

Pročitajte šta još predviđa novi tarifni sistem koji je stupio na snagu danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: