Revolucija u Srbiji: Sve fakture u e-formi

Sve fakture i njihova dostava u Srbiji će do 2020. godine biće isključivo obavljane u elektronskoj formi, u skladu sa propisima Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:58

Default images
Foto: Thinkstock

"Cilj EU je da do 2020. godine sve fakture koje idu prema državnim institucijama budu isključivo u elektronskom obliku. Neće više postojati mogućnost da državni organi primaju papirne fakture. To je budućnost i to će Srbija morati da uskladi s evropskim zakonodavstvom", izjavio je vođa projekta "Razvoj elektronskog poslovanja" Lešek Jakubovski.

On je dodao da je elektronsko poslovanje i digitalna ekonomija, takođe, budućnost, čega moraju da budu svesne sve kompanije.

"Digitalna revolucija je na delu, kao što su ranije bile druge tehnološke revolucije. Mi želimo da pomognemo kompanijama da budu konkurentne i da budu upoznate s dostupnim informacijama", istakao je stručnjak iz Londona.

Projektom "Razvoj elektronskog poslovanja", koji sa 2,5 miliona evra finansira EU, prate se pravni i regulatorni propisi, identifikuju prepreke koje otežavaju kompanijama da se bave elektronskim poslovanjem a pruža se i pomoć u jačanju institucionalnih kapaciteta među državnim organima i regionalnim razvojnim agencijama.

"Uštede za firme koje prelaze na ovaj način poslovanja su velike i raznovsrne, pre svega u delu komunikacije i razvijanja markentiške strategije", naglasio je Jakubovski.

Prema rezultatima istraživanja "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2014", koje je sproveo Republički zavod za statistiku, 100 odsto preduzeća u Srbiji koristi računar u svom poslovanju. Njih 74 posto poseduje veb-sajt, a 92 posto preduzeća koristi elektronske servise javne uprave.

Promociju i obuku za elektronsko poslovanje u okviru projekta EU "Razvoj elektronskog poslovanja", u Leskovcu je organizovao Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: