Ombudsman i poverenica: Bez penzija po sili zakona

Zaštitnik građana i poverenica za zaštitu ravnopravnosti traže od Ustavnog suda da proglasi neustavnom odredbu Zakona o maksimalnom broju ljudi u javnom sektoru

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

Reč je o odredbi Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru prema kojoj ženama po sili zakona prestaje radni odnos ranije nego muškarcima, za koju smatraju da je diskrimanotrna.

Do konačne odluke Ustavni sud treba da obustavi izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu osporenog člana zakona, a kojima bi ženama bio prekinut radni odnos, predložili su ombudsman Saša Janković i poverenica Brankica Janković, objavljeno na sajtu Zaštitnika građana.

Ombudsman i poverenica smatraju da su odredbe člana 20 pomenutog zakona nesaglasne odredbama Ustava Srbije o zajemčenim ljudskim pravima, uslovima za ostvarivanje zajamčenih ljudskih prava i uslovima za ograničenje tih prava.

U obrazloženju predloga se navodi da se tim odredbama, suprotno zabrani diskriminacije i odredbama Ustava o uslovima za ograničavanje ljudskih i manjinskih prava, ženama određene starosne dobi koje su zaposlene u ''javnom sektoru'' ograničavaju pravo na rad i po osnovu rada pravo iz oblasti socijalne zaštite, odnosno, pravo na socijalno obezbeđenje i osiguranje zaposlenog i njegove porodice.

Ustav propisuje zabranu svake diskriminacije neposredne ili posredne po bilo kom osnovu, a naručito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rodjenja, veroisopovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta, podseća se u obrazloženju.

Takođe, dodaju, da je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano da žene ispunjavaju uslove za ostvarivanje penzije u pogledu radnog staža i životnog doba ranije nego muškarca čime stiču pravo, ali ne i obavezu da odu u penziju.

Po osnovu osporene odredbe Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru žene koje su zaposlene u državnim organima, a imaju 60 godina i šest meseci života, pre nekoliko nedelja su počele da dobijaju rešenja u kojima ih šefovi obaveštavaju da im po sili zakona prestaje radni odnos i da moraju da idu u penziju.

Politika je juče objavila da kada 12. oktobra stupi na snagu novi Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano, među kojima i Nada Macura.

Iz Ministarstva državne uprave naglašavaju da su više puta uputili preporuku državnim organima da ne penzionišu zaposlene protiv njihove volje ukoliko se to radno mesto ne ukida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: