Erbas stigao u Srbiju, traži dobavljače

Predstavnici Erbasa su impresionirani kapacitetima u Srbiji, a Erbas će pomoći domaćim kompanijama da dobiju potrebne sertifikate.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:12

Default images
Foto: Beta/AP

Vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA Nenad Bjelogrlić kaže da vazduhoplovstvo u Srbiji ima dugogodišnju istoriju i da se u Srbiji proizvode ultralake i bespilotne letelice, da postoje kompanije koje proizvode simulatore letenja i da je to visoka tehnologija sa kojom Srbija raspolaže.

On je ukazao da je "naš najveći problem izvoz i potpisivanje samih ugovora, naše kompanije nemaju sve potrebne sertifikate". Predstavnici najvećeg evropskog proizvođača aviona razgovarali s predstavnicima oko 40 kompanija srpske avioindustrije i Vojske Srbije u okviru Dana dobavljača Erbas grupe u Beogradu.

Otvarajući plenarni sastanak tog skupa koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), srpski ministar privrede Željko Sertić je istakao znaćaj tog sastanka, koji, kako je rekao, donosi potvrdu da politika Vlade Srbije pravi konkretne poteze u sferi ekonomije.

"Bilo je gotovo nezamislivo, ne samo pre par godina nego i pre par meseci, da jedna ovako velika renomirana kompanija dođe u PKS i da razgovaramo o mogućnostima saradnje", rekao je Sertić.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić je istakao da je cilj sastanka s predstavnicima Erbasa stvaranje mogućnosti da srpske kompanije postanu dobavljači tog giganta svetske avioindustrije.

"Kompanije srpske vazduhoplovne industrije, proizvođači aviodelova i komponenti od metala, nemetala i kompozitnih materijala, kao i prozvođači elektronskih uređaja, imaju priliku da u direktnim razgovorima s predstavnicima Erbasa saznaju o mogućnostima i procedurama za ulazak u lanac dobavljača te renomirane kompanije", rekao je Miletić.

Kako je istakao, priliku da učestvuju u razgovorima imaju i predstavnici manjih privatnih kompanija koje se bave proizvodnjom lakih aviona, komponenti i delova, kao i firme koje se bave avioprevozom.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je ocenio da je skup okrenut ka budućnosti, naučnim i tehnološkim unapređenjima i razvoju indstrije.

Kao prednosti srpske avioindustrije, on je istakao višedecenijsku tradiciju. "Očekujem da ćete kompanije iz Srbije prepoznati kao buduće partnere i da će vaša poseta biti krunisana sklapanjem uspešnih poslova", poručio je Gašić predstavnicma Erbasa.

Potpredsednik Erbasa i direktor za region Kanadu, Evropu i Zajednicu nezavisnih država Marko Miklis je napomenuo da ta kompanija godinama održava kontakt sa srpskom avioindustrijom i da je konferencija dobavljača još jedan dokaz zainteresovanosti Erbasa da sazna više.

Kao najveće potencijale srpske industrije, on je naveo proizvodnju delova i kapacitete za održavanje letelica, napominjući da neke srpske vazduhoplovne kompanije već rade kao pod-dobavljači Erbasovog originalnog dobavljačkog lanca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: