Grejanje uskoro, cena se još ne zna

Manje od mesec dana ostalo je do početka grejne sezone, a još nije poznato koliko će nas ta usluga koštati.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2015.

16:42

Default images
Foto: Thinkstock

Toplanama ovih dana ističe rok da osnivačima predlože promenu cena u skladu sa Vladinom uredbom posle čega bi računi za domaćinstva trebalo da se uvećaju, dok privrednike očekuje sniženje.

Od prvog oktobra na snazi je Vladina uredba po kojoj se cene grejanja usklađuju po novoj metodologiji. Do sada cena grejanja koju je plaćala privreda bila je 2,5 puta veća od one koju su plaćala domaćinstva, a za manje od nedelju dana taj odnos je 1:1,25. U skladu sa tim, privrednike širom zemlje očekuju niži računi za grejanje, dok građane čeka neizvesnost.

U Kragujevcu je već jasno da će zagrevanje stanova koštati 8 dinara više po kvadratu.

“Ta promena koeficijenata bi praktično dovela do povećanja cene za stanovništvo za 8,4 posto dok bi za privredu cena bila smanjena za 9,7 odsto. Mi smo podneli predlog gradu i sve je to i dalje u fazi razmatranja”, kaže Katarina Janićijević, portparolka Energetike Kragujevac.

I Leskovčane očekuje poskupljenje. U lokalnoj toplani obećavaju minimalno.

“To je povećanje od 40 para po kvadratnom metru, odnosno za stan od 50 kvadrata 20 dinara mesečno što smatramo da nije veće povećanje i da neće uticati na budžet građana. Međutim, po toj istoj Uredbi, mi smo za poslovni prostor smanjili cenu u proseku 20-30 odsto, negde od 25 do 35 dinara po metru kvadratnom”, kaže Nebojša Krstić, direktor JKP Toplana Leskovac.

U beogradskoj i novosadskoj toplani tvrde samo da će poskupljenje biti neznatno, u Užicu se očekuju 12 odsto viši računi za domaćinstva, dok će zahvaljujući novoj ceni gasa pojedine toplane u Vojvodini biti u prilici čak i da snize cenu grejanja.

Van sistema daljinskog grejanja, ove sezone će najjeftinije proći građani koji se greju na drva. Njih bi grejna sezona trebalo da košta oko 35 hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: