Sertić: Nisam u sukobu sa Šubarom, ali...

Ministar privrede Željko Sertić kaže da nije u sukobu sa direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

Srbija

Izvor: Politika, Tanjug

Nedelja, 27.09.2015.

09:45

Default images
Foto: Tanjug

Sertić, međutim, kaže da je nezadovoljan zbog neažurnog odnosa Agencije prema potencijalnim investitorima.

"Generalni problem našeg društva je u tome što se svaka, pa i profesionalna kritika, svodi na teren ličnih sukoba. Danima čitam u medijima kako smo direktor Agencije za privatizaciju i ja u nakakvom ringu. To nije tačno i ne postoji u mom institucionalnom postupanju ništa lično", istakao je Sertić u intervjuu za "Politiku". "Tačno je da ja nisam zadovoljan neažurnim odnosom prema potencijalnim investitorima, koga i dan-danas ima u Agenciji, iako smo dolaskom na vlast preuzeli obavezu da sa takvim pasivnim odnosom prekinemo. Dakle, ne prihvatam inertnost, koja postoji u ponašanju nekih ljudi iz Agencije za privatizaciju, koji je čak doživljavaju kao neki feud, koji može da postupa i bez dovoljne koordinacije sa resornim ministarstvom", dodao je Sertić.

Sertić je naglasio i da je naročito nezadovoljan efikasnošću rada Agencije, s obzirom na to da u njoj ima 300 zaposlenih, s čime je, kao i sa još nekim primedbama na njihov rad, upoznat i direktor.

Ministar privrede rekao je i da "strategija za rešavanje nenaplativih potraživanja, koja je važna za ozdravljenje naše ekonomije, predviđa između ostalog i znatno efikasniji i brži stečajni postupak".

"U tom cilju, planiramo formiranje Stečajne agencije Srbije, koji će ići u dve faze. Prva faza je pripajanje Centra za stečaj iz Agencije za privatizaciju u Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika. To treba da rezultira značajnim povećanjem efikasnosti celokupnog stečajnog postupka, transparentnosti u vodjenju svih stečajeva i domaćinskim upravljanjem javnom i društvenom imovinom", rekao je Sertić.

On je dodao da će u drugoj fazi, kroz izmene Zakona o stečaju,biti definisani i stečajni procesi i nova organizacija stečajeva u Srbiji, kao činioca savremenih, tržišnih tokova u svetu.

Na pitanje da li će, kako je najavljeno, biti moguće da privatizacija 500 državnih preduzeća bude završena do kraja godine, jer je do sada prodato samo jedno, Sertić je odgovorio da ga učinak dosadašnje privatizacije - prodaja 22 medija i samo jednog od 500 preduzeća - ne iznenađuje.

"Od 2008. do skora nijedna firma nije privatizovana i bilo je preoptimistično očekivati da će privatizacija preostalih preduzeća uspeti za godinu dana. Ušli smo u završnu fazu privatizacije, koja u mnogim slučajevima podrazumeva nepopularne mere, jer je situacija izuzetno teška", smatra Sertić.

Sertić misli i da, iako malo ko hoće da kupuje, jer su dugovi i istorijske obaveze kompanija ogromni, ovaj proces biti završen do maja sledeće godine.

"Pre godinu dana imali smo više od 500 preduzeća u restrukturiranju koja nisu mogla da funkcionišu bez pomoći države. Najveći deo njih biće rešen do kraja godine. Deo je već procesuiran kroz stečajne postupke, a manji deo ćemo da vratimo u okrilje većih javno-komunalnih preduzeća. Za veliki broj preduzeća, ipak, sledi stečaj nakon čega će jedan deo otići u likvidaciju, a drugi deo prodat u stečajnom postupku", zaključio je Sertić za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: