Posle 26 godina novi kilometri pruge

Tehnički prijem dvokolosečne pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, na "Koridoru 10" koju gradi italijanska kompanija "Italiana Construzioni CAF" počinje sutra.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2015.

14:52

Default images
Foto: Tanjug

Reč je o novoizgrađenoj pruzi dugoj 10,5 kilomatara, projektovanoj za brzine do 167 kilomatara na sat. Uporedo, uz dvokolosečnu prugu, izgrađena je i jednokolosečna pruga za potreba privrede Ćuprije i Paraćina, koja je tehnički delimično primljena, oko dva kilometra od Zmiča do Paraćina, i ona je u funkciji, napominju graditelji.

U toku su radovi na postavljanju perona na dva nova koloseka u Železničkoj stanici u Ćupriji, kroz koju ne prolazi nova dvokolosečna pruga, već samo jedan krak jednokolosečne.

Završetkom ove deonice dvokolosečne pruge, "a radove privodimo kraju", Srbija posle 26 godina dobija nove kilometre pruge, "veoma kvalitetno urađene", rekli su graditelji.

Pruga je spojena sa starim kolosekom od Jagodine, prešla je most na Velikoj Moravi, izgrađena je i puštena u saobraćaj zaobilaznica regionalnog puta Jagodina - Chuprija preko pruge, izgrađeno novo stajalište u Gilju...

Radove na pruzi, "u stopu prate" stručnjaci kompanije "Simens" koji završavaju električnu kontaktnu mreži i postavljaju signalne uređaje.

Najveći zahvta na pruzi, a izgrađeno je 20 objakata, bio je most na Velikoj Moravi, čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara, raspona 52,5 metara koga drži šest stubova od kojih su dva rečna.

Njega su završili radnici "Goše" i "Mostogradnje" jer je most počeo da gradi pa otišao u stečaj austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina- Meteorit".

Izgradnja mosta i ove deonice pruge finansira se kreditom Evropska investiciona banka a investitor je Zzeleznica Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: