Menja se čuveni beogradski krug dvojke

Jedan od simbola Beograda - tramvajska linija broj dva, koja postoji skoro devet decenija, uskoro će biti izmenjena, a krug dvojke će oivičavati još uže jezgro.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2015.

09:29

Default images
Foto: B92

Stanovnici “u krugu dvojke” uvek su bili ponosni na činjenicu da žive u najužem gradskom jezgru, koji oivičava upravo ova tramvajska linija.

"Dvojka", naime, prema najavama nadležnih, neće ići do Vukovog spomenika, već će se okretati kod Pravnog fakulteta.

Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta su u saradnji sa čelnicima grada Beograda projektovali novu mrežu linija javnog prevoza, a prema tom planu, mnoge tramvajske i autobuske trase biće izmenjene. Neće, kako je jutros javio RTS, biti izuzeta ni jedna od najstarijih linija u Beogradu - čuvena "dvojka".
Foto: B92
Iako nije najstarija linija u prestonici, "dvojka" je svakako najpoznatija. Kako je prevezla stotine hiljada putnika, tokom jednog veka ona je ucrtala i kružnu putanju u istoriju grada, dajući centru nezvanično ime "krug dvojke". Svaka izmena znači i privikavanje na novi krug.
Foto: B92
Cilj je poboljšanje usluge, objašnjavaju na Saobraćajnom fakultetu. Da "dvojka" treba da se skrati pokazali su im rezultati iz oktobra i novembra prošle godine, kada su i sproveli veliko istraživanje i brojanje putniika.

"Praktično, kičma sistema je zadržana, ali mi smo unapredili liniju dva jer je ispoljila određene bolesti u funkcionisanju. Ne može 1924. godine biti isti režim rada kao i 2015. mnogo se toga promenilo u ovih 100 godina. Linija broj dva ima jedan osnovni problem - protok putnika koji zahteva liniju broj dva naglo opada u zoni Vukovog spomenika i Bulevara", objašnjava Slaven Tica, prodekan za naučno-istraživački rad na Saobraćajnom fakultetu.
Foto: B92
Kako su izmene u javnom prevozu planirane u tri faze narednih godina, sličnu ili istu sudbinu kao i dvojka doživeće i druge linije. Nijedna putanja neće ostati bez prevoza, poručuju oni koji kroje gradske linije.

"Mi smo na osnovu onoga što je činjenično stanje u sistemu sa nekim malim prognozama u petogodišnjem periodu, projektovali novu mrežu linija. One neće biti tektonski poremećaj, ali će na zadovoljstvo građana biti usaglašena sa njihovim željama, sa njihovim relalnim potrebama. To je sa jedne strane, a sa druge strane izvršiće optimizaciju resursa koju grad ulaže u organizaciju transporta putnika", ukazuje Tica za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: