Porez na imovinu digli za 1.000 procenata

Prošle godine kvadratni metar poljoprivrednog zemljišta oporezivan sa osam dinara, a ove godine sa 84.

Srbija

Izvor: Danas

Subota, 05.09.2015.

12:36

Default images
Foto: Tanjug

Rešenja o plaćanju poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište iznenadila su i razljutila vlasnike seoskih gazdinstava na teritoriji Novog Pazara.

Plodno i neplodno zemljište, njive i livade, šume i prle, našli su se u istoj zoni. Na rešenjima cifre, koje opustela seoska domaćinstva ne mogu ni da zamisle ni kao godišnji prihod. Meštani podgolijskih sela poručili su gradskim vlastima da ukoliko ne promene odluku i ne promene rešenja pozvaće ostale poreske obveznike da bojkotuju plaćanje poreza na imovinu.

Nerealna poreska rešenja bila su povod da zajedničku sednicu održe saveti sedam seoskih mesnih zajednica. U rešenjima koja su dobili poljoprivredno zemljište je navedeno kao građevinsko, a cene po kvadratnom metru, u odnosu na prošlu godinu, deset puta su uvećane. Prošle godine cena kvadratnog metra za poljoprivredno zemljište bila je osam, a ove 84 dinara, a za šumsko 73 dinara po kvadratnom metru. Znatno je skuplje nego u opštinama u okruženju. Ukazano je i na nelogičnost da zemljište nije podeljeno po klasama već po zonama, pa su se u istoj klasi našli plodno i neplodno zemljište. Uz sve to, takvih rešenja je podeljeno 1.194. Žalba za ispravljanje greške poreske administracije koštala je 430 dinara, tako piše u pouci na kraju rešenja

Predstavnici saveta sedam mesnih zajednica uputili su pisma gradonačelniku Novog Pazara, Gradskom veću, predsednici Skupštine grada i Skupštini grada, u kojima se zahteva da se ukine odluka gradskog parlamenta iz 2013. godine o visini poljoprivredne osnovice za poljoprivredno zemljište i da se ponište rešenja i donesu nova sa nižim porezima. Navedene su i poreske osnovice koje važe u okolnim opštinama i koje su niže po nekoliko puta. Primera radi, u Tutinu i Raški plaće se 15 dinara po kvadratnom metru, a u Sjenici devet dinara.

Nakon ove reakcije, pred novinarima su se pojavili načelnica Uprave za naplatu javnih prihoda Enisa Kolić i član Gradskog veća Mirsad Jusufović. Složili su se da je "ovogodišnji porez nerealno visok" i obećali da će gradska samouprava umanjiti poreske osnovice na poljoprivredno i šumsko zemljište.

Načelnica Uprave za naplatu javnih prihoda Kolić rekla je da je "obračun izvršen na osnovu zakona ove zemlje"

"Podelili smo 24.215 rešenja, a u 1.194 je došlo do greške. Stornirali smo 1.094 rešenja i poštari ih već dele ispravljene, tako da nema potrebe niko da piše žalbu i plaća taksu 430 dinara", naglasila je Kolićeva i pojasnila da je porez u Novom Pazaru viši u odnosu na druge opštine "zbog cene zemljišta koja je ovde daleko skuplja".

Od ukupnog broja podeljenih rešenja, onih "s greškom" ima četiri odsto. Član gradske vlade Jusufović pojašnjavao je da je "ova cena poreza došla kada se prosečna prodajna cena poljoprivrednog ili šumskog zemljišta pomnožila sa zakonskim procentom koji je isti u celoj zemlji".

"Poreske stope su iste na nivou cele zemlje, ali je osnovica koja se primenjuje u Novom Pazaru viša zbog većih cena zemljišta. Nažalost, zakon ne poznaje kvalitet zemljišta, njegovu plodnost ili neplodnost. Pokušaćemo da kroz neke ingerencije lokalne samouprave ublažimo ukupnu cenu, koju će građani morati da plate", rekao je Jusufović i naveo uporedne podatke za Novi Pazar i Kragujevac, po kojima je "cena zemljišta po kvadratu u šestoj zoni 6.282 dinara, a u Kragujevcu 238 dinara".

Građanima koji su platili porez na osnovu rešenja "s greškom", novac neće propasti, već će biti u pretplati za naredni period, poručili su predstavnici lokalne samouprave nezadovoljnim poreskim obveznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: