Paprika paprena za domaći ajvar

Iako su tezge preplavljene povrćem za zimnicu, cene još nisu prihvatljive za srpski džep. Tegla na rafovima oko 300 dinara, jeftinija za 50 od one iz kuhinje

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

10:42

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Domaći ajvar nema zamene. Čak i kada je malo skuplji od industrijskog. Tegla na rafovima staje oko 300 dinara, a tek 50 dinara više je potrebno za specijalitet iz kuhinje. I to za ajvar od najkvalitetnije, a time i najskuplje paprike

Iskusne domaćice tvrde da se kvalitet ajvara koji one pripreme i onog sa polica u prodavnicama ne može ni porediti. Kažu da bi sa kuvanjem ipak trebalo pričekati, jer veruju da će cene povrća tek padati, pišu Večernje novosti.

Najskuplje paprike za ajvar na zelenim pijacama staju 120 dinara, ali im cena ide od 50, dok su na jugu nešto jeftinije. Cena će, kažu prodavci, biti niža u drugom delu septembra, kada na tezge pristignu veće količine tog povrća. Ipak, i sada može da se uštedi ako se to povrće pazari "na veliko". Na beogradskom "kvantašu" paprika u džakovima je od 60 do 70, u Kraljevu 40, a u Nišu od 50 dinara pa naviše.

Tegla ajvara privatne robne marke od oko 700 grama u prodavnicama košta od 210 dinara. Cene idu i do 330 dinara, dok je onaj bolji, koji je nalik domaćem sa više "mesa paprike" je preskup. Za teglicu id 550 grama treba izdvojiti skoro kao za kavijar - čak 600 dinara.

Za standardnu teglu ajvara potrebno je oko dva kilograma kvalitetne mesnate paprike. I kada se saberu troškovi za ulje, konzervans, struju koja je od avgusta poskupela, ne računajući vreme i trud, tegla domaćeg namaza od pečene paprike realno košta od 260 do 350 dinara, zavisno od toga gde se nabavlja povrće.

Na leskovačkoj kvantaškoj pijaci kilogram paprike prodaje se od 50 do 70 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, dok je cena na zelenim pijacama u gradu za desetak dinara veća. Do pre dvadesetak dana, na početku sezone, proizvođači su najbolju papriku i na kvantaškoj pijaci u Leskovcu prodavali za 80 dinara po kilogramu, ali se onda ustalila trenutna cena. Povrtari ne očekuju veće oscilacije na tržištu.

"Prošlogodišnja cena, koja je dostizala do 120 dinara za kilogram nije bila realna, ali bila je uslovljena velikom potražnjom za robom koje nije bilo dovoljno", objašnjavaju leskovački povrtari. - Ove godine paprike ima, ali ne u toj meri da može da obori cenu na 15 ili 20 dinara kako se dešavalo sezonama unazad.

Na kvantaškoj pijaci u ovom gradu paprika se gotovo isključivo prodaje po kilogramu, dok se na zelenim pijacama može pazariti i na komad, i cena se kreće od četiri do šest dinara.

Na niškim pijacama paprika za ajvar može da se pazari po ceni od 45 do 80 dinara, u zavisnosti na kojoj se od desetak pijaca pazari. Prema rečima Dragana Vasića, koordinatora pijačnih poslova u JKP "Tržnica" najpovoljnije cene su na Bubanjskoj pijaci, gde se cene kreću od 45 do 60 dinara.

Ove cene važe za one koji porane, jer proizvođači paprika nemaju mnogo vremena za čekanje kada stignu rano ujutru - kaže Vasić. - Prodaju to što su doneli i žure kući, jer je sezona branja paprika u jeku. Slične su cene i na Kvantaškoj pijaci. "Ajvarka" je malo skuplja na Tvrđavskoj i Bulevarskoj pijaci i kreće se od 50 do 70, dok je na Durlanskoj i Palilulskoj do 80 dinara. Na niškim pijacama dominira paprika koja se gaji u selima ka Aleksincu a najzastupljenija sorta je "slonovo uvo"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: