Zlatnu žicu kod Bora otkrili geolozi Rakite

Kompanije Friport makmoran Eksplorejšn saopštila je da su za otkrivanje zlatne žice kod Bora zaslužni isključivo geolozi te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

15:32

Default images
Foto: Beta, AP

Kompanija Friport makmoran Eksplorejšn demantovala je time podatke iznete u televizijskom prilogu i na sajtu B92 da je najzaslužniji za to otkriće Trajče Tončić, geolog Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Demanti prenosimo u celosti:

S obzirom da su objavljene informacije netačne i izazivaju veliku štetu za kompanije Friport Makmoran Eksplorejšn (Freeport McMoRan Exploration) i Rakita doo Bor, na osnovu člana 83. Zakona o javnom informisanju i medijima, šaljemo zahtev za objavljivanje sledećeg odgovora datog u nastavku. Odgovor u nastavku treba da bude objavljen bez odlaganja u večernjim Vestima TV B92 i na istom mestu na sajtu B92 (po načelu jednake delotvornosti informacije i odgovora, član 96):

Medijska kuća B92 je 14. avgusta 2015 emitovala u večernjim vestima na televiziji i objavila tekst i postavila video prilog na sajtu B92 vest pod naslovom ,,Ko je otkrio zlatnu žilu u Boru?’’ u kojoj se pojavio geolog RTB Bora g. Trajče Tončić, a tekst je čitan uz njegovu sliku. U okviru ove vesti je između ostalog rečeno i sledeće: ,, U okolini Bora, na 559 metara ispod površine zemlje otkrivena je zlatna žila u kojoj na pojedinim mestima udeo zlata po toni iznosi više od 50 grama. To pokazuju poslednji rezultati američke kompanije Friport Makmoran, koja se bavi istraživanjem rudnih ležišta. Jedan od najzaslužnijih geologa koji je sa američkim kolegama radio na otkrivanju nalazišta jeste Trajče Tončić, geolog Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Trajče Tončić, geolog RTB Bor, jedan je od radnika rudnika bakra zahvaljujući kojem je otkrivena jedna od, kako kažu, najvećih zlatnih žica u okolini Bora. Sve svoje znanje i iskustvo uložio je u taj projekat, dok su Kanađani koji su vodili istraživanje uložili novac. Prema informacijama američkog Friporta, zlatna žica koja je otkrivena vredna je 19 milijardi dolara, a Tončić je kako kažu, bio taj koji je kolegama iz Amerike gotovo bukvalno prstom pokazao gde treba da buše...’’

U vezi sa objavljivanjem ovih netačnih informacija, Friport Makmoran Eksplorejšn i Rakita Eksplorejšn Bor naglašavaju da je kompanija RAKITA Eksplorejšns, u većinskom vlasništvu kompanije Friport Makmoran, otkrila pomenuto nalazište Čukaru Peki nakon 10 godina upornih geoloških istraživanja u Srbiji, koristeći isključivo znanje i iskustvo sopstvenih geologa i velika ulaganja u istraživanja u skladu sa zakonima Republike Srbije, na osnovu kojih su nam ova istraživanja dozvoljena. Nijedan zaposleni RTB Bora niti bilo koji drugi geolog koji nije angažovan kod nas nije nam pomogao u otkriću nalazišta Čukaru Peki. Obavestili smo g. Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB Bor, o ovim netačnim informacijama, a on je bio isto tako neprijatno iznenađen kao i mi.’’

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: