Tigar od gubitaša do milionskih prihoda

Grupa Tigar iz Pirota ostvarila je u prvoj polovini godine poslovni dobitak od 7 miliona dinara, dok je u istom periodu lani imala gubitak od 219 miliona dinara

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

12:25

Default images
Foto: Freeimages.com

Taj rezultat za prvu polovinu ove godine, kako se navodi, bolji je za 226 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji, saopšteno je iz te komanije.

Ukupno ostvareni prihodi od prodaje proizvoda i usluga Tigar grupe na konsolidovanom nivou u prvoj polovini ove godine bili su 1,3 milijarde dinara, sto je za sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dodaje se u saopštenju.

Na konsolidovanom nivou u prvoj polovini godine dobit pre amortizacije i rezervisanja je 101 milion dinara.

Generalni direktor Nebojša Đenadić ukazao je da ovakav poslovni dobitak prvi put uvodi Tigar grupu u pozitivan rezultat, a sve to nakon sprovođenja mera iz preporuka revizorske kuće.

"Ovo je postignuto za samo dve godine nakon korekcije rezultata od više od dve milijarde dinara, nastalog u periodu prethodnog rukovodstva. Ovo je primer da odgovornom i stručnom poslovnom politikom i kompanija koja je pre dve i po godine zaustavila proizvodnju može da doživi oporavak. Sada sve zavisi od aktera - zaposlenih u kompaniji, da su spremni da svojim radom i dobrim namerama očuvaju kompaniju, što podrazumeva maksimalno angažovanje, puno radno vreme i da se zadati ciljevi realizuju na planiranom nivou, kako bismo obezbedili opstanak i funkcionisanje kompanije“, rekao je Đenadić.

Prema nedavno publikovanom šestomesečnom izveštaju prodaja gumene obuće beleži povećanje od pet odsto u prvih šest meseci 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

Značajan uticaj na to povećanje ima rast obima prodaje na domaćem tržištu - 33 odsto, dok je zabeležen pad obima prodaje u izvozu za jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je u našem poslu redovnih pojava jer puna sezona u prodaji obuće traje od avgusta do novembra, navodi se u saopštenju.

U Tigar Tehničkoj gumi prodaja u prvih šest meseci 2015. godine je 18 odsto manja, dok je u Tigar Hemijskim proizvodima veća 35 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine pre svega kao posledica utrostručenog izvoza.

Segment uslužnih delatnosti beleži konstantan rast poslovnih prihoda i on je u ovom periodu generisao neto dobit od 43 miliona dinara.

Na poslovanje kompanije od početka godine značajan uticaj ima i izmirivanje rata prema poveriocima na osnovu UPPR-a, a Tigar a.d. i dalje posluje bez ikakvog dodatnog zaduživanja.

U narednom periodu nastaviće se sa sprovođenjem mera kontrole poslovnih rashoda, kako na nivou Matičnog društva tako i zavisnih preduzeća, koji su u prvoj polovini godine niži za devet odsto u odnosu na januar-jun 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: