Vlasnik Niške pivare u čudu - otkud stečaj

Kupac "Niške pivare" obratio se najvišim državnim zvaničnicima i delegaciji EU u Srbiji, jer zbog odluke Privrednog suda mora da vrati imovinu i otpusti radnike

Srbija

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 04.09.2015.

09:17

Default images
Foto: Thinkstock.com

Stefan Stefanov u pismu je naveo da rešenje Privrednog suda u Nišu, o određivanju privremene mere u pivari, "nema utemeljenja" i da će se svim pravnim sredstvima boriti za zaštitu svojih prava kod domaćih i međunarodnih institucija.

U pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, šefu Delegacije EU Majklu Devenportu i bugarskom ambasadoru u Srbiji Angelu Dimitrovu, Stefanov je naveo da se rešenjem Privrednog suda imovina kupljene pivare poverava na čuvanje stečajnom upravniku do okončanja sudskog spora po tužbi beogradskog Privrednog društva "Lus investment", u kojoj se zahteva poništenje kupoprodajnog ugovora.

Stefanov podseća da je "Nišku pivaru" u stečaju kupio za 130,01 miliona dinara 3. avgusta ove godine i odmah isplatio cenu, a u prethodnih 25 dana zaposlio je 23 radnika i pokrenuo obimne poslove po sklopljenim ugovorima uz velike troškove u cilju pokretanja proizvodnje i zapošljavanja još najmanje 100 radnika.

Za zapošljavanje radnika nije dobio nikakve podsticaje, a kako navodi u pismu, za oživljavanje pivare opredelio je pet miliona evra.

"Ovakvo postupanje se kosi sa svim aspektima pravne države i osnovnim poslovnim moralom", ocenio je Stefanov u pismu koje je dostavljeno Tanjugu.

"Ako je nečiji cilj da ulažem u Srbiju ili da pre ulaganja, mimo zvaničnih institucija, od nekoga 'pribavim saglasnost', trebalo je to da mi se kaže pre nego što sam investirao sredstva i počeo obnovu proizvodnje", smatra Stefanov.

On je poručio da će se svim pravnim sredstvima, i kod međunarodnih institucija i organa, boriti za sopstveni status, status investicije i status zaposlenih u Srbiji.

Stefanov napominje da nema ništa protiv da se proces kupovine ispita i ukazuje da je ugovor o kupivini pivare overen kod javnog beležnika.

Kako pišu Večernje novosti, pivaru je za milion evra početkom avgusta kupila bugarska kompanija "Kapitalni projekti". Tužbu je podnela firma "Lus investment" iz Beograda, jer su uvereni da je čitav posao oko prodaje "naštimovan" za bugarsku firmu i da je ponuda iz Beograda bila "bogatija" od one koju je dostavila kompanija iz Sofije.

“Firma "Kapitalni projekti" dostavila je svoju pisanu ponudu o kojoj su se izjašnjavali stečajni upravnik i Odbor poverioca. Oni su i dali "zeleno svetlo" da se potpiše ugovor o prodaji”, kažu u niškom Privrednom sudu koji vodi stečaj.

“"Lus investment" se javio sa simbolično većom ponudom i to pred potpisivanje ugovora. Nismo imali garancije da je njihova ponuda dovoljno ozbiljna”, objašnjavaju oni.

Direktor "Niške pivare" Nikola Karanović kaže da se tužbom traži da se ugovor o prodaji pivare proglasi ništavnim, a da se novom vlasniku zabrani korišćenje imovine. Takođe, traži se da se kompletna imovina firme vrati "Pivari Niš" u stečaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: