"Za tranziciju Kosova treba priznanje Srba"

Neki od kosovskih Albanaca ocenili su da je razvoj ekonomije uslov za poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

18:37

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da ako se govori o zajedničkom životu i o integraciji Srba i Albanaca onda se to mora isključivo gledati sa ekonomskog stanovišta i na taj način razvijati društvo, izlazeći izvan političkih okvira.

Ako nema slobode kretanja ljudi, roba, ideja, kapitala tu neće biti integracije među ljudima odnosno među nacijama, rekao je Pacoli na konferenciji "Izgradnja srpsko-albanskih odnosa” koja je održana u Kosovskoj Mitrovici, ističući da treba brzo preduzeti korake uz sav potencijal sa kojim raspolažu Srbija i Kosovo i međunarodna zajednica, da se stvore uslovi za slobodno kretanje ljudi, kapitala, ideja i robe.

"Ako se to garantuje onda smo puno toga obavili. Moramo izaći iz političkih okova i služiti se pozitivnim primerima Evrope koja je formirana iz jedne ekonomske inicijative", kazao je Pacoli.

Za razliku od njega predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da Kosovo i Srbija treba međusobno da se priznaju, kako se ne bi stvarali, kako je rekao, vakuum i nesporazumi.

Haradinaj ocenjuje da bi priznanje Kosova od strane Srbije bilo u interesu celog Balkana istakavši da međunarodna zajednica u tome može d aodigra važnu ulogu, ali i da je EU bila neuspešna na Balkanu.

Haradinaj navodi da se se to posebno odnosi na BiH, problem sa imenom Makedonije ali se, kako je rekao, kasni i u uzajamnom priznjanju Kosova i Srbije što, prema njegovim rečima, predstavlja problem koji je otvoren na Balkanu.

On je zaključio i da Kosova treba da završi sa onim što se naziva prelazna faza tranzicije i da se ozbiljno uključi u sve integracione procese.

Haradinaj je rekao i da je Trepča bogatstvo od životnog značaja za Kosovo.

"Dalje upravljenje Kosovske agencije za privatizaciju Trepčom ne predstavlja razvoj ni Trepče ni privrede Kosova preko nje već samo održavanje postojećeg stanja što je pogrešno i nedopustivo. Reaktiviranje Trepče u punom kapacitetu podrazumeva razvoj čitave zemlje i zbog toga kosovske institucije treba hitno da se pozabave tim pitanjem. Sadašnje stanje je neprihvatljivo", smatra Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: