"Saosećam, a šta sa zaduženim u EUR"

Kako pokazuju i brojke, povećanja primanja će se biti, pitanje je samo da li krajem ove ili početkom sledeće godine, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

16:47

Default images

Kako je istakla guvernerka, gostujući u Kažiprstu B92, ta dilema je otklonjena izjavom premijera Aleksandra Vučića.

Nakon završene druge revizije MMF, u Srbiji vlada nikada veći optimizam, a guvernerka Narodne banke Srbije ističe da je on utemeljen na činjenicama. „Takva ocena dolazi od ovlašćenih i stručnih ljudi, niko ne govori o utisku ili osećaju“, ističe Tabaković.

Guvernerka je, rekla da će svi oni koji govore o kratkotrajnom poboljšanju i jednokratnim prihodima biti prijatno iznenađeni.

Tabaković je istakla da će ona prva istaći, gostujući u Kažiprstu B92 da će Srbija imati „avgust na avgust međugodišnji deficit je 69 odsto manji. "Izražen u ciframa, u avgustu je iznosio 6,8 milijardi dinara, u odnosu na 21 milijardu u istom mesecu 2014. godine", kaže guvernerka.

Na pitanje zašto građani još uvek ne osećaju takve rezultate, Tabaković kaže da zavisi da li se to gleda sugestivno. „Imamo tri meseca zaredom povećanje prihod u kasi, samo ovaj mesec 36 odsto je bolja naplata, ali ne zbog akciza od struje“, ističe ona. Problem za budžet su, kako kaže, i dalje povećani rashodi zbog plaćanja kamata za stare kredite.

Upitana da oceni, između optimizma premijera i upozorenja Fiskalnog saveta kada je reč o povećanju plata i penzija ona kaže:

„Problem za Srbiju je što ima uvek dva suprostavljena pola gde se jedan sloj ljudi ponaša poput navijača da se uspeh ne ostvari, govoreći „Je l' da da nećeš uspeti, je li tako da je ovo privremeno?“ Ako vi imate ranije predviđen negativan rast i pad BDP-a i da je on 0,5 i biće veći, ne vidim razlog da nema optimizma, pored stabilne inflacije i punije kase“, objašnjava ona.

Guvernerka je istakla da najvljeni izbori ne bi mnogo poremetili ovaj dobar put. „Već smo imali jedne, mogu jedino da utiču na bavljenje dnevnim problemima. Mi radimo nezavisno od toga da li smo u kampanji“, objašnjava ona.

Upitana, da li mogući izbori mogu dovesti do pojačanog branjenja kursa, guvernerka kaže da je moguće da će doći do te potrebe, ali da je NBS izdržala i prethodne krize, ne smanjujući devizne rezerve.

Kada je reč o dužnicima u „švajcarcima“, guvernerka je istakla da NBS čini sve za štediše, izvoznike, uvoznike, da niko ne izgubi neoprvavdano, a to dokazuju i značajno niže kamate na dinarske i devizne kredite.

„Mi imamo 22.000 korisnika sa kojima se ja saosećam, ali koliko je zaduženih u evrima?“, upitala je guvernerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: