"Stotine državnih firmi nisu javni sektor"

Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je da su početni napori na reformama u Srbiji dali rezultat.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

11:10

Default images
Foto: Thinkstock

Ona je kazala da sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji, Srbija ima odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da impelmentacija reformi dovede do pozitivnih rezultata.

Goldštajn je za RTS rekla da Svetska banka izuzetno blisko sarađuje sa MMF-om i sa Vladom u definisanju makroekonomskih okvira i fiskalnog okvira na srednji rok. “Ono što možemo da zaključimo iz upravo obavljene kontrole je da su početni napori na reformama sada dali rezultat. To doprinosi tržišnom preokretu u percepciji ozbiljnosti Srbije u sprovodjenju reformi u modernizaciji ekonomije i državne uprave", rekla je Goldštajn.

Prema njenim rečima, to je veoma pozitivan događaj za sve srpske građane, ali postoji potreba da se produbi imeplementacija u nekim ključnim i osetljivim oblastima.

Govoreći o javnim preduzećima, Goldštajn je istakla da su državna preduzeća jedno pitanje koje se mora rešiti u Srbiji.

"U Srbiji imamo na stotine državnih preduzeća koja zaista i ne spadaju u javni sektor, jer ne proizvode puno i velika su opterećenja za budžet i odvlače sredstva od nekih visokokvalitetnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. To je problem koji se mora rešiti i sredstva upumpati u privatni sektor gde će se bolje iskoristiti", kazala je Goldštajn.

Prema njenim rečima, različite su vrste državnih preduzeća kao trgovinska komercijalna preduzeća gde se lakši slučajevi, jer ili nisu ekonomski rentabilna i moraju ići pod likvidaciju ili postoji potencijal da se privatizuju i pređu u privatni sektor gde mogu efikasnije da posluju.

"Ono što je veći problem su komunalna preduzeća, javna preduzeća poput EPS-a, "Srbijagasa", Železnice - tu postoje legitimni razlozi da ostanu u državnoj svojini, ali vrlo često ne pružaju rentabilne i kvalitetne usluge i tu je Svetska banka sarađivala sa Vladom za sva državna preduzeća u proteklih nekoliko godina kako bi smo napravili strategiju da rešimo pitanja svih tih preduzeća", rekla je Goldštajn.

Kako je istakla, neka će biti likvidirana, druga će biti privatizovana, a treba se fokusirati na efikasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: