Finansijski sektor i NBS ciljaju isto

Finansijski sektor u Srbiji očekuje da će u julu 2016. međugodišnja inflacija dostići 3,4 odsto, što je u granicama cilja NBS, objavila je centralna banka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

08:38

Default images
Foto: Thinkstock

Precizira se da je to očekivanje rezultat julske ankete NBS o inflacionim očekivanjima i napominje da se da su ona u granicama cilja (četiri odsto, plus, minus 1,5 procentni poen) od oktobra 2013. godine.

Za period od dve godine unapred, odnosno jul 2017. godine, banke i osiguravajuća društva očekuju međugodišnju inflaciju na nivou od 3,9 odsto, navodi se na sajtu NBS.

Prema anketi NBS, sektor privrede za godinu dana unapred očekuje međugodišnju inflaciju na nivou od tri odsto.

Inflaciona očekivanja tog sektora su u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja od februara 2014. godine, a za jul 2017. preduzeća očekuju inflaciju na nivou centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije (četiri odsto).

Prema NBS, srednjoročna očekivanja svih sektora su unutar granica dozvoljenog odstupanja od cilja, što će doprineti postizanju stabilizacije inflacije u srednjem roku i povećanju efikasnosti mera monetarne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: