"Dobar posao vlade, slede strukturne reforme"

Predsednik Upravnog odbora AmCham-a Zoran Petrović kaže da je naredne godine neophodno sprovesti i strukturne reforme kako bi Srbija ostvarila veće stope rasta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

08:09

Default images
Foto: Tanjug

Prvi čovek Američke privredne komore je ocenio da je Vlada Srbije uradila dobar posao na polju fiskalne konoslidacije zbog čega je i dobila dobre ocene MMF-a i poručio da je u narednoj godini neophodno sprovesti i strukturne reforme kako bi Srbija ostvarila veće stope rasta.

Petrović je istakao da je dobro što Srbija, u godini kada se sprovode mere fiskalne konsolidacije, beleži ekonomski i rast i istakao da, uz nastavak takve fiskalne politike i sprovođenje strukturnih reformi u sledeće tri godine očekuje znatno dinamičnije stope rasta nego ove. "To što beležimo rast u periodu sprovođenja fiskalne konsolidacije je neobično, ali za nas veoma važno. U narednoj godini očekujemo da se sprovedu i strukturne reforme. Tako ćemo, zajedno sa povoljnijim poslovnim ambijentom, nastavljanjem mera fiskalne konsolidacije i oporavkom zemalja članica EU, gde izvozimo preko 60 odsto ukupnog izvoza Srbije, imati sve što je potrebno da nam rast bude veći", rekao je Petrović.

Ističući važnost strukturnih reformi, Petrović je objasnio da tu pre svega misli na hvatanje u koštac sa preduzećima koja se nalaze u državnom vlasništvu - da ona koja više ne mogu da funkcionišu odu u bankrot, ona koja su za restrukturiranje budu efikasno restrukturirana, a da kod onih koje je moguće prodati to bude učinjeno u što efikasnijem postupku.

Pozitivno je, ponovio je Petrović što se Srbija ne suočava sa recesijom u trenutku sprovođenja fiskalne konsolidacije, ali i ukazao da rast od 0,5 ili 1,2 odsto građani neće osetiti u džepu, kao ni privreda.

Prema njegovim rečima, na takvim stopama rasta se ne dešavaju značajne promene u pogledu rasta zaposlenosti ili u bilansima privrede.

"Za privredu i za građane je jako važno da postoji makroekonomska stabilnost, jer ona vodi daljem razvoju investicija i to konačno donosi radna mesta. Srbija mora da zaustavi putanju javnog duga, da ga smanji i da obezbedi uslove u kojima će investicije da se razvijaju", naveo je Patrović.

On je istakao i važnost donošenja zakona, pre svega onih koji se odnose na popravljanje investicione klime, i još važnije, njihovog sprovođenja.

"Ova vlada ima očigledno dobru nameru, što je i pokazala", dodao je on i podsetio da su neke stvari u tom smislu već učinjene ranije, ali da je i donošenje niza propisa pred nama.

Jako je važno da prilikom donošenja preostalih zakonskih rešenja postoji kvalitetna rasprava, da se zakoni ne donose preko kolena i, najvažnije, da ne ostanu "mrtvo slovo na papiru", dodao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: