"Sporazum iz Brisela diže vrednost Telekomu"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je za dobijanje trocifrenog koda važna saglasnost Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

09:14

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ljajić je kazao da je na sastanku u Ženevi zatraženo da se ispoštuje sporazum u oblasti telekomunikacija, koji je u Briselu postignut između Beograda i Prištine.

Ljajić je za RTS rekao da su tri strane u sporazumu važne za njegovu implementaciju, a to su Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), Srbija i Austrija, kao strana koja će podneti zahtev u ime Kosova, odnosno u ovom slučaju EU. Ljajić se sastao juče u Ženevi sa generalnim sekretarom ITU Haulinom Džaom koji je rekao da će ITU pomoći implementaciji sporazuma u oblasti telekomunikacija, koji je u Briselu postignut izmedju Beograda i Prištine.

Austrija još nije podnela zahtev, istakao je Ljajić i dodao da je rok za podnošenje zahteva 15. novembar.

Na pitanje ko će biti vlasnik broja 383, Ljajić je rekao da je sporazumom definisano, da u biltenu, gde su sadržani svi kodovi za geografske teritorije, "Kosovo bude sa zvezdicom".

Govoreći o osnivanju ćerke firme Telekoma, Ljajić je istakao da se čekaju još dva-tri dana i da se nada da neće biti opstrukcija.

Ljajić je ukazao da se ćerka firma registruje na Kosovu i APR-u i da će Telekom dobiti punu trajnu licencu za fiksnu telefoniju i privremenu licencu za mobilnu telefoniju.

On je dodao da neko ko ima ovu dozvolu može da učestvuje na tenderu koji će biti raspisan 2017. godine.

Ukoliko se Telekom eventualno ne bi prodao, onda se produžava privremena dozvola, ali je važno da se u slučaju prodaje, povećava vrednost Telekoma i omogućava kompaniji da učestvuje na tom tenderu, objasnio je Ljajić.

"VIP i Telenor su najavili i već traže razgovor, vezano za njihove licence na Kosovu s obzirom da Telenor ima šest baznih stanica, a VIP ima jednu baznu stanicu i oni traže licence za svoje bazne stanice", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: