"Hrvatski model nije za nas"

Udruženja proizvođača fiskalne opreme ocenilo je da u procesu nove fiskalizacije u Srbiji glavnu ulogu treba da ima domaća industrija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

10:12

Default images
Foto: Thinkstock

Udruženje je ocenilo da su se neka od predloženih rešenja u praksi pokazala kao neprimeljiva, puna nedostataka i sigurnosnih propusta jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke, navodi se u saopštenju.

Kao takav je naveden i hrvatski model, za koji asocijacija smatra da nije odgovarajući za Srbiju i predlažu da se primenom unapređenog domaćeg modela sačuvaćaju postojeća radna mesta i otvore nova.

Kako ističu, po hrvatskom modelu, Srbija treba da potroši više od 100 miliona evra za uvoz kompijuterske opreme, tableta sumnjivog kvaliteta i nefiskalne printere kakav je to slučaj bio u Hrvatskoj.

“Pored ovoga ne treba zaboraviti činjenicu da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju upravo sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu a u svari je samo predračun pa vlasnici takvih radnji I ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa I plaćanje PDV-a”, navodi udruženje u saopštenju.

Dodaju da rešenje postojećih problema vide u sertifikaciji softvera, proveri postojećih softvera na terenu, kontroli i sankcijama preduzeća i pojedinaca koji proizvode softver sa dvojnim knjigovodstvom ( “belo i crno” ) kao i pojačanom kontrolom inspektora na terenu i kontrolom kupaca jer samo poboljšanom kontrolom prihod od PDV-a bi se uvećao i do 20 odsto.

“Srbija ima znanja, kadrova i kompanija koje su sposobne da bez dodatnih izdavanja za privredu unaprede postojeći sistem jer upravo srpski unapredjeni model je primenjen u velikom broju zemalja u svetu i EU koji radi u onlajn režimu”, piše u saopštenju.

Udruženja proizvođača fiskalne opreme okuplja šest domaćih proizvođača, a ta grana privrede godišnje izveze robe u vrednosti od 4 do 8 miliona evra I zapošljava oko 7.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: