"Fantastičan rast srpske ekonomije"

Analitičari Rajzajzen banke ocenili su da je bruto domaći proizvod Srbije doživeo fantastičan rast u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

BDP Srbije je, posle pada od 0,8 odsto u prvom tromesečju 2015, realno porastao u drugom kvartalu za fantastičnih 2,2 odsto, naveli su u analizi.

To je, prema desezoniranim podacima, drugi najveći nivo još od prvog tromesečja 2013. kada je zabeležen rast od tri procenta, ukazuju analitičari te banke. Na godišnjem nivou, BDP je definitivno ušao u pozitivnu zonu, s rastom od jedan odsto, nakon pada od dva procenta u prethodnom kvartalu, kažu iz Rajfajzen banke.

Zanimljivo je da je "vetar u leđa" zamahu srpske privrede stigao od ulaganja u stalnu imovinu, koja su povećana 8,6 procenata na godišnjem nivou, što je treći uzastopni kvartal rasta tih investicija.

Takav rast je uzrokovan rastom uvoza mašina u prvom kvartalu (+11,3), predočavaju stručnjaci, koji očekuju da će čak i u slučaju scenarija slabijeg rasta investicija u narednim tromesečjima, ova komponenta imati pozitivan uticaj na ekonomiju u tokom 2015.

Pored toga, i izvoz je ostvario dobar napredak uz rast od 8,7 procenata na godišnjem nivou.

Privatna potrošnja je ubrzala pad u drugom kvartalu za 1,4 procenta, kao i javna potrošnja koja je opala 2,9 odsto na godišnjem nivou, što je u oba slučaja rezultat uporedne baze iz prošle godine.

"Smatramo da će najavljeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, ukoliko se s tim saglasi MMF tokom aktuelne druge tehničke revizije stend-baj aranžamana iz predostrožnosti, stupiti na snagu krajem 2015. što će se odraziti na javnu potrošnju tek dogodine", navode iz Rajfajzen banke.

Mada podaci po sektorskoj strukturi BDP-a, kako dodaju, pokazuju da je šest od deset industrija i dalje u minusu, ključne industrije, prerađivačka, rudarstvo, električna energija i snabdevanje vodom uzletele su za 7,8 procenata godišnje, podstaknute pre svega energetskim sektorom koji je potpuno sanirao štete od poplava.

Građevinska industrija je evidentirala zavidan rast od 12,6 odsto godišnje, što se duguje infrastrukturnim projektima, ali je njen udeo u BDP-u i dalje relativno mali (3,3 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: