Spens pobedio zakupce, ali ostao bez para

Zakupci lokala na Spensu sada redovno plaćaju kiriju pa preduzeće nema više problema sa neurednim platišama za razliku od ranijih godina.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 31.08.2015.

14:19

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ukoliko se pojavi dug odmah se pušta menica, kaže direktor Spensa Milan Balać i podvlači da preduzeće više ne dozvoljava kašnjenje u plaćanju zakupnine.

“U proteklih deset godina izgubili smo oko 200 miliona dinara zbog neurednog plaćanja. Sudske sporove koje smo vodili protiv zakupca smo dobili, ali od toga nismo imali vajde jer su u međevremenu zakupci pogasili firme pa nismo imali od koga da naplatimo dug”, objašnjava direktor.

Po rečima Balaća ,na Spensu je trenutno slobodno dvadesetak lokala u južnom delu poslovnog objekta prema “Univereksportu” kod bazena, pa je Nadzorni odbor odlučio da se zakup snizi i sada se kreće, u zavisnosti od zone u kojoj se lokal nalazi, od 500 do 3.500 dinara po kvadratnom metru.

“Pokušali smo kontakte s velikim zakupcima, ali trenutno niko od tih velikih nije zainteresovan da dođe, bez obzira na to što smo po ceni konkurencija ostalima. A sada imamo ozbiljnu konkurenciju u gradu i među tržnim centrima, pa nismo više monopolisti”, naglašava direktor Balać.

Od zakupa lokala Spens mesečno ostvari prihod od oko 16 miliona dinara, što je malo, imajući u vidu troškove preduzeća. U planu su zato dve investicije akva-park i izgradnja dvorane za klizanje, što bi trebalo da poveća prihod za tekuće poslovanja.

“Dug firme iz ranijih godina se kreće oko 400 miliona, od čega 80 odsto otpada na dugove prema javno - komunalnim preudzećima . Tako smo Toplani duži 200 miliona i tu smo najveći dužnik, Vodovodu dugujemo 70 miliona dinara a Čistoći 30 miliona”, ističe direktor.

Kaže da polugodišnji izveštaj o finansijskom poslovanju nije još gotov, ali da se očekuje da bude na nuli.

“Lane je Spens ima gubitak od oko 130 miliona dinara, a očekuje se da preduzeće i ove godine posluje s minusom. U tome veliki udeo imaju porezi, koji ranije nisu bila obaveza. To je porez na imovinu koji smo lane prvi put platili kao korisnici gradskog zemljišta u visini od 65 miliona dinara, a tu sumu očekujemo da ćemo dobiti i ove godine da platimo. Po Zakonu o računovodstvu moramo da izdvojimo novac i za sumnjiva i sporna potraživanja, kojih imamo od 2003. godine pa nadalje, pa smo za to morali opredeliti oko 40 miliona dinara. Zato je realno očekivati i ove godine gubitak”, naveo je direktor Milan Balać i podvukao da će za poreze tražiti da Grad novčano pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: