Nikolić Kinezima: Kanal skraćuje put za 2.000 km

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava - Vardar kojim se plovidba skraćuje za 2.000 kilometara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

12:23

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Đinping saglasili su se, tokom razgovora u Pekingu, da su kineske investicije i infratrukturni projekti od velike važnosti za jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja.

Predsednik Srbije je rekao da veliki infrastrukturni projekti, kao što su početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji dveju zemalja, saopšteno je iz predsedništva.

"Prijateljstvo između Srbije i Kine je tradicionalno i mi smo veoma zahvalni što pomažete Srbiji da stane na noge", poručio je Nikolić i pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju.

Istakavši važnost relizacije projekta putnih koridora, čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra, Nikolić je zamolio Skjneskog kolegu da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i da rok otplate produži na dvadeset godina.

Na taj način, istakao je Nikolić, Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

"Postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena industrija, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora", dodao je Nikolić, a svog kineskog kolegu je izvestio i o isplativosti plovnog puta Morava-Vardar, kojim se, osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Predsednik Kine Si Đinping je rekao da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju.

On se saglasio da je brza i efikasna realizacija projekata Termoelektrana Kostolac i pruga Beograd-Budimpešta veoma važna.

"Za svaki projekat uslovi finansiranja su važni i mi ćemo naći način da se posao realizuje. Vaša strana je dobrodošla da predloži i nove projekte i mi ćemo ih podržati", naglasio je Si.

Kineski predsednik je izrazio zadovoljstvo sveobuhvatnošću bilateralnih odnosa, koji su dobili sasvim novu dimenziju posle potpisivanja zajedničke izjave dva predsednika 2013. godine, navodi se u saopštenju.

Si je istakao da je prisustvovanje Nikolića i pripadnika Vojske Srbije vojnoj paradi u Pekingu jasan signal da Srbija visoko ceni prijateljstvo prema Kini.

"Sada je vreme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi", izjavio je Si i dodao da će dodatni zamajac ekonomskim odnosima dveju zemalja dati kineski projekat "Jedan pojas jedan put" od kojeg Srbija može imati značajne koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: