Recept za zimnicu diktira novčanik

Kraj avgusta je vreme kada bi tebalo da se sprema najveći deo zimnice, a kako stoje stvari domaćica koje to rade samostalno, sve je manje.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 31.08.2015.

10:49

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Umesto domaćeg paradajza, pečene paprike, kiselih krastavaca, slatka, kompota, pekmeza... po svemu sudeći ješće se kupovna zimnica.

Iako su tezge na pijacama pune, kupaca je malo, pre svega onih koji kupuju na veliko, a sve je učestalija kupovina svega dve-tri kile povrća ili voća.

Razloga za to je mnogo - kupovina namirnica za pripremanje zimnice dosta košta, a novca je malo. Takođe, za pripremu zimnice potrebno je i dosta vremena, koje je u savremenom načinu života postalo najskuplje. Uz to, sada je moguće praktično svu zimnicu kupiti cele godine u prodavnicama. Iako se svi slažu da nije isto domaće i kupovno, moglo bi se reći da je prevaga na kupovnom.

Domaćice koje još uvek pripremaju zimnicu u velikim su problemima kako da s novcem kojim raspolažu kupe sve što je potrebno da se police u špajzu napune. Naime, kiloram paradajza za kuvanje je oko 30 dinara, naravno, kada se kupuje na veliko, crvene paprike za ajvar su od 70 dinara pa naviše, babure se prodaju za oko 50 dinara, kilogram kornišona je oko 80 dinara kupus oko 30 dinara... Za breskve cepače treba oko 60 dinara, a za veću kupovinu odobrava se popust, šljive su od 40 do 60 dinara, u zavisnosti od vrste i zrelosti. Kad se sve to stavi na papir i dodaju troškovi struje, vode, soli, sirćeta, šećera i svega ostalog što je potrebno za pripremanje zimnice jasno je da bi za kratko vreme trebalo izdvojiti, za recimo četvoročlanu porodicu, i oko 10.000 dinara. To je svakako veliki novac, u vreme kad je i besparica velika, pa zato i ne čudi što je onih koji pripremaju zimnicu manje nego ranije i kupuju je pripremljenu van sopstvne kuhinje.

"Onako kako je bilo pre desetak i više godina - da se povrće i voće pred zimu kupije na veliko više nema", kaže jedan od prodavaca na Futoškoj pijaci. - Malo ko uopšte pita koliko bi roba koštala ako se kupi desetak ili više kila, a to se posebno odnosi na paradajz i papriku. Oni koji bi da kupe na više, insistiraju da svaki komad pipnu, provere, utvrde svežinu i kvalitet, a ne kupe svi pa sad zamislite kako izgleda paradajz ako ga svako ko dođe na tezgu pipne.

Kako nam je rekla jedna od onih domaćica koja sprema zimnicu, doduše ne sve, nego onu koju njeni ukućani najviše vole, voće i povrće je prilično skupo, odmah treba uložiti dosta novca, pa ne sumnja da je to i razlog što su mnogi odustali od kupovine na veliko.

"Nekad sam kuvala i do 100 kilograma paradajza, pripremala ajvar i pekla papriku u velikim količinama, ali sam nekoliko godina unazad prestala", kaže sagovrnica Dnevnika. - I kao što se trgovci žale da nema kupaca na veliko i da nije kao što je nekad bilo, ja bih rekla da ni voće i povrće nisu istog kvaliteta kao ranije. Sve se mnogo brže kvari, pa onda praktično, bacim pare, a ni ukus nije kao ranije, pa sam pripremu zimnice svela na papriku i poneku teglu pekmeza, a najverovatnije ću pripremati i kiseli kupus.

I dok se kisela zimnica ponekad i sprema, gotovo da nema domaćice koja je priprema u slatkoj varijanti. Nešto je veća potražnja voća za pripremanje pekmeza, posebno od šljiva i kajsija, ali i to je, kažu trgovci do pet kilograma, a retko kad se neko odluči da kupi voće za pravljenje soka. A da bi neko pripremio slatko, za koje je potrebno i kvalitetno voće i duga priprema, ne treba ni govoriti. Slično je i sa kompotima, koji je nekada bio na stalažama u špajzu, a sad se kupuju u kozervama s polica u prodavnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: