Ovoliki je doprinos Er Srbije celoj privredi

Avio-kompanija Er Srbija doneće 211 miliona dolara srpskoj privredi i podržava 8.700 radnih mesta u 2015. godini, navodi se u izveštaju Oksford ekonomiksa.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

10:38

Default images
Foto: Air Serbia

Studija predviđa da će avio-kompanija putem direktne potrošnje ostvarene u okviru svakodnevnog poslovanja i zahvaljujući znatnom ekonomskom uticaju njenog razgranatog lanca snabdevanja u Srbiji nacionalnoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom ove godine.

Osim toga, Oksford Ekonomiks, koja je vodeća međunarodna konsultantska kuća koja se bavi ekonomskim predviđanjima i kvantitativnom analizom, tvrdi da se očekuje da će avio-kompanija prevesti ukupno 2,5 miliona putnika u i iz Srbije tokom 2015. godine, ka i iz brojnih tržišta, uključujući zemlje širom Evrope i Bliskog istoka.

Očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti gotovo pola milijarde dolara tokom ove godine, što doprinosi nacionalnom BDP u iznosu od 373 miliona dolara i podržava dodatnih 22.400 radnih mesta. Očekuje se da će se do 2020. godine, ekonomski uticaj avio-kompanije koji se odnosi na turizam uvećati do vrednosti od 572 miliona dolara i podržavati ukupno 28.200 radnih mesta.

Oksford Ekonomiks naglašava da ekonomski uticaj jedne avio-kompanije znatno prevazilazi oblast u kojoj operativno deluje. Usluge koje pruža olakšavaju čitav niz ekonomskih aktivnosti u lokalnoj i globalnoj ekonomiji – od uspostavljanja poslovnih interakcija i omogućavanja stranih investicija, do podsticanja razvoja turizma i trgovine. Ovaj uticaj se može meriti ukupnim doprinosom vazdušnoj povezanosti kao ključnom pokretaču ekonomskog rasta i razvoja, čime se olakšava učešće zemlje u globalnoj ekonomiji. Globalni

Podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih investicija i vazdušne povezanosti.

Očekuje se da će u 2015. godini, doprinos Er Srbije povezanosti u vazdušnom prevozu putnika i robe povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi gotovo dva procenta BDP-a.

Osim njenog značaja za razvoj turizma, Er Srbija će takođe postati sve značajniji faktor razvoja poslovanja orijentisanog ka izvozu, naročito za veze sa Evropskom Unijom, što će podstaći izvoz i povećati konkurenciju u domaćoj ekonomiji na dobrobit potrošača.

"Studija svedoči o tome u kojoj meri Er Srbija suštinski utiče na ekonomski razvoj Srbije i doprinosi razvoju ostalih grana privrede. Izveštaj pokazuje kako odličan učinak kompanije stvara pozitivne efekte ne samo u okviru naše oblasti poslovanja, već i eksterno prema kompanijama i pojedincima širom zemlje", rekao je Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali podsetio je da privatizacija Er Srbije u partnerstvu sa Etihadom predstavlja najuspešniju privatizaciju u našoj zemlji.

"Pokazali smo kroz strateško partnerstvo da je moguće od avio-kompanije koja je pravila gubitke stvoriti profitabilnu kompaniju koja više ne predstavlja opterećenje za državni budžet. Er Srbija je danas pokretač privrednog razvoja Republike Srbije ", istakao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: