Borba šećerana - ko će se dočepati repa

Površine pod šećernom repom ove godine je manje za trećinu. Zasejano je 42.123 hektara, a pri tom je i suša uzela veliki danak.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

15:54

Default images
Foto: Tanjug

Proizvođači šećera i pored sušom uvećanog sadržaja šećera u šećernoj repi, ovu godinu, kako procenjuju stručnjaci, neće pamtiti kao slatku, pišu Večernje novosti.

Zbog znatno manjih zasejaniih površina, ali i suše duže od dva meseca, šećerna repa će u Srbiji biti “tražena roba” i veliko je pitanje hoće li svih šest aktivnih šećerana u Srbiji pokretati proizvodnju, ili će u posao ući samo oni koji se “dokopaju” sirovine... Šećernom repom, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zasejano je samo 42.123 hektara. To je, u odnosu na prošlogodišnju površinu, smanjenje za 34,3 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek manje za čak 37,6 odsto.

“Planiramo da ove godine otkupimo rod sa 10.500 hektara, pošto smo to ugovorili sa proizvođačima, odnosno, planiramo da preradimo oko 550.000 tona šećerne repe i u zavisnosti od digestije, proizvedemo između 78.000 i 80.000 tona šećera”, navodi Teodora Deak, direktor šećerane TE-TO u Senti, koja posluje u sastavu italijanskog SFIR-a.

“Nadam se da ćemo ovaj plan, pre svega otkupa repe, uspeti da ostvarimo, pošto mi se čini da će bar dve šećerane, od šest, koliko ih radi u Srbiji, ostati bez sirovina. Mi smo poljoprivrednicima ponudili cenu od 3.700 dinara za tonu repe sa sadržajem šećera od najmanje 16 odsto. Mislim da sličnu cenu nude i ostale šećerane, a i pravilo je, kada kampanja krene, cene se ujednače”, objašnjava on.

Sa površina pod šećernom repom, procenjuju stručnjaci Privredne komore Srbije, očekuje se oko dva miliona tona sirovine, a to je dovoljno za proizvodnju 340.000 tona šećera. Domaća potrošnja već godinama se kreće oko 100.000 tona, a za izvoz se planira oko 230.000 tona, tako da će, i sa smanjenim rodom, potrebe biti podmirene.

“Repa je preživela sušu, koja je ostavila traga utoliko što se u korenu očekuje veći sadržaj šećera, odnosno, povećana digestija”, navodi Mihajlo Ćirić, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

“U odnosu na prošlu, kišnu godnu, kada je 100 tona po hektaru bio uobičajen prinos, ove godine će količina korena biti manja za 30, 40, pa i 50 odsto, u zavisnosti od primenjene agrotehnike. Visoke temerature naterale su biljke da se bore za preživljavanje, tako da je razvoj korena ostao u drugom planu. Poljoprivrednici su, takođe, lani imali veoma loše iskustvo sa cenom koju su dobili za svoj rod, pa nisu bili stimulisani da repu gaje ove godine”, kaže on.

Ćirićev stav o ceni, odnosno uslovima otkupa, deli i Draško Danilović, poljoprivredik iz Kuzmina, koji je ove godine repu sejao na 50 hektara.

"Uslove otkupa, odnosno prodaje, još nisam definisao, tim pre što proizvodnju nisam direktno ugovarao ni sa jednom šećeranom", navodi Danilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: