Kako se boriti sa fantomskim firmama?

Bolja i efikasnija naplata poreskih prihoda jedan je od stalnih zadataka države. Što je njena kasa punija to su i šanse da nadležni iz MMF-a budu velikodušniji.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 30.08.2015.

14:38

Default images
Foto: Freeimages.com

Svaki treći prometnik ne izdaje fiskalne račune kod odobravanja povećanja plata i penzija. Ove godine na tom planu i nismo bili loši.

U državnoj kasi ima 70 milijardi dinara više nego što se očekivalo na početku ove godine. Dobar deo novca tu se slio zahvaljujući efikasnijoj naplati poreza. Ali, prostora za bolje ubiranje ovih prihoda itekako ima. Pored činjenice da su inspektori nedavno otkrili da svaki treći prometnik ne izdaje fiskalne račune, tu su i fantomska preduzeća koja pokušavaju pa i uspevaju da ostvare povraćaj PDV koji nisu ni platili.

Kako stvari stoje sa prihodima, a kako sa izbegavanjem plaćanja?
Podaci govore da je od početka godine država naplatila 268 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost. To je sedam milijardi više nego za isti period poršle godine.

Povećani su prihodi od PDV na uvozne proizvode i usluge. Na to je uticala privredna aktivnost većeg obima ali i efikasniji rad poreskih inspektora koji su uspeli da naplate više prihoda. Pored PDV-a, više je naplaćeno i prihoda od akciza. Ova dva poreska oblika su i glavni oslonci za punjenje državne kase.

Što se tiče izbegavanja ovih obaveza, podaci Poreske uprave govore da je za prvih sedam meseci ove godine nije plaćeno 7.228.237 dinara. U ovom domenu takođe vode akcize i PDV. Kod prvih je naplata bila 127.098.628 dinara, a kod drugog oblika 2.425.019.804 dinara .

Borba protiv naplate poreza je jako bitna. Član Fisklanog saveta Nikola Altiparmakov smatra da će to pored punije državne kase doneti i brži privredni rast. Tako se obezbeđuje poslovanje pod jednakim uslovima.

Na efikasniju naplatu PDV-a nedavno se osvrnuo i ministar finansija Srbije Dušan Vujović. On je naglasio da se u neto iznosu mora smanjiti iznos nepravdanog refundiranja PDV-a.

“Imamo situacije da se koriste veštačke fakture. Preko njih se vrati PDV i ako nije ni plaćen , a potom se preduzeće za 24 časa zatvori. To su te takozvane veštačke firme koje se i prave da bi se povukle pare od države”, naglasio je on.

O preduzećima koja su bila uspešna u povraćaju PDV-a , a koji nisu ni platila, najviše čitamo na stanicama crne hronike. Tu su i dobila naziv „fantom firme“.

O tome kako se protiv njih boriti, predsednik Udruženja vojvođanskih računovodstevni agencija Jovan Beara kaže:

“Najbolji način da se spreče zloupotrebe tog tipa su kontrole. Pre dve - tri godine nadležni iz jedinica Poreske prave Srbije su mnogo detanjnije i rigoroznije kontorlisali povraćaj PDV-a. Samo kada se faktura na osnovu koje se radi povraćaj novca prekontroliše „mikroskopski“, može se otkriti vešt falsifikat”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: