Ko su vlasnici šoping molova u Beogradu?

Skoro polovina šoping – molova u prestonici u vlasništvu firmi sa bliskog istoka. Objekti u Zemunu, na Zvezdari, Višnjici i u centru...

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

11:41

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Talas gradnje modernih tržnih centara ne prestaje da zapljuskuje delove prestonice, tako da će gotovo svaki kraj dobiti pod jednim krovom radnje najrazličitijih brendova i robe. Međutim tokom poslednjih godina kao glavni investitori provlače se kompanije uglavnom iz jedne zemlje - Izraela.

Ulaganja u šoping molove stigla su prvo od domaćih kompanija koje se bave nekretninama ili bar onih iz okruženja. Kao rasadnik ovakvih kvadrata poslužio je Novi Beograd, a prvi "pelcer" bio je slovenački TC "Merkator" 2002. godine, podsećaju Večernje novosti.

Na tržište je stigao "Imo autlet centar" 2006. godine "MPC holdinga" Petra Matića. Zatim se otvaraju "Detla siti" u vlasništvu Miroslava Miškovića, "Zira" u sastavu "Verana" Radomira Živkovića, kao i kineski tržni centar na otvorenom "Belmaks" kod auto-puta. Ciklus gradnje kupoholičarskih kutaka na Novom Beogradu završio se 2009. godine, kada su otvorena vrata TC "Ušće", takođe, jedna u nizu nekretnina "MPC holdinga".

Time su se otvorila još jedna vrata, čini se - izraelska. Već 2008. "Plaza centar" kupuje plac u Višnjici za izgradnju šoping-mola na 45.000 kvadrata. U toku je i izgradnja TC "Rajićeva" kao i "Aviv parka Zvezdara", dok od 2011. njegov imenjak kompanije "Aviv Arlon" posluje u Pančevu. Od ove godine otvoren je i "Zemun park" izraelske grupacije "Mivne", što je tek prva faza investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: