Evo koliko ove godine koštaju kirije

Velika ponuda stanova za srednjoškolce i studente povoljnije cene zakupa za 20 odsto.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 29.08.2015.

09:22

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Najtraženije garsonjere za čije iznajmljivanje valja odvojiti od 100 do 250 evra mesečno

Zakup kvadrata povoljniji i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i velika ponuda stanova za srednjoškolce i studente u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ovo je trenutna slika tržišta iznajmljivanja kvadrata, a najtraženije su nameštene garsonjere i manji stanovi, čija se zakupnina kreće od 100 do 250 evra mesečno.

“Ponuda je bolja u Beogradu nego prethodnih godina” - kaže za Večernje novosti Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine.

- Ranije su roditelji iznajmljivali stanove za svoju decu već krajem juna, sada to rade u avgustu i ne žele da plaćaju kiriju pre nego što počne školska godina. Zakupnina je niža, ali sve je stvar dogovora, vlasnici nekretnina žele da izdaju kvadrate i ispod cene samo da ne bi plaćali velike troškove odnosno komunalije. Za studente roditelji uglavnom traže nekretnine u blizini fakulteta. Zakupljuju ih na godinu dana, daju jednu kiriju i depozit u visini jedne zakupnine kao garanciju i traže mesečno plaćanje.

Lazarevićeva preporučuje zakupcima da od gazde traže dokaz o vlasništvu i fotokopiju lične karte. Najsigurnije je, kaže, da se sa vlasnikom kod advokata ili u registrovanoj agenciji potpiše ugovor, koji po zakonu ne mora da bude overen. Kada je stan namešten, obavezno treba napraviti zapisnik i popisati stvari, ugovorom treba precizirati ko plaća popravke... Inače, vlasnik stana plaća porez na izdavanje, koji iznosi 20 odsto kirije i umanjuje se do 25 odsto na ime režijskih troškova. Za vlasnike je savet da obavezno svakog meseca provere da li su stanari platili komunalije. Koliko su cene zakupa povoljne najbolje govori primer Resavske ulice (kod Kliničkog centra) gde stan od 70 kvadrata sa garažom može da se zakupi za 250 evra.

Stanova za izdavanje ima dosta i u Novom Sadu, a sa približavanjem početka školske godine i potražnja se povećava - ovako, o stanju na tržištu u Novom Sadu "referiše" Sanja Vučković, direktor "Haus nekretnina". Najtraženiji su, kako precizira Vučkovićeva, garsonjere i jednosobni stanovi koji mogu, u zavisnosti od lokacije i stanja nameštaja, da se iznajme po ceni od 100 do 170 evra. Za jednoiposobne stanove potrebno je izdvojiti od 170, pa sve do 250 evra, dok se veći stanovi kreću od 250, pa do 300, i više evra, u zavisnosti od nivoa opreme i lokacije na kojoj se nalaze.

“Prazni stanovi su nešto jeftiniji, pa se tako, dvosoban prazan stan može naći i za 200 evra”, dodaje Vučkovićeva. - U odnosu na prošlu godinu cene zakupa su pale, za nekih 10 odsto.

U kragujevačkim agencijama za nekretnine kažu da se garsonjere i jednosobni stanovi izdaju po ceni od 120 do 180 evra, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, dok se veći i opremljeni stanovi iznajmljuju za 250, pa čak i 300 evra. U odnosu na septembar prošle godine, tvrde, cene su niže za skoro 20 odsto, ali procenjuju da će već u oktobru, kad pristignu studenti, zakup biti skuplji bar za deset odsto. Izuzetak su takozvane pomoćne kuće u prigradskim naseljima. Za iznajmljivanje tih objekata je potrebno izdvojiti od 70 do 120 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: