Paradoks: Svuda pada, kod nas raste

Promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je bio osam i po puta veći nego prethodne i iznosio je 3.545 tona robe, od čega je 90 odsto bila pšenica.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

13:39

Default images
Foto: Tanjug

Kako je objavila ta poljoprivredna berza, finansijska vrednost prometa iznosila je 75.426.960 dinara, te je bila pet puta veća nego prethodne nedelje.

"Porast cene pšenice i otvaranje tržišta soje ovogodišnjeg roda su vest nedelje sa organizovanog berzanskog tržišta u Novom Sadu. Cena pšenice je u porastu na našem tržištu, ali i dalje je srpska pšenica jedna od jeftinijih u Evropi, dok je kukuruz u padu, ali i pored toga je među skupljim u Evropi", naveli su stučnjaci te berze.

Pretežni kupci pšenice bili su mlinari.

Na međunarodnom tržištu cene pšenice, kao skoro sve druge robe iz primarne poloprivredne proizvodnje, opadaju.

Međutim, početak ovogodišnjeg rasta zaliha pšenice, koji je povećao tražnju, i to što je u inostranstvu pšenica skuplja nego u Srbiji, doveli su ove nedelje do poskupljenja pšenice za 3,17 odsto. Prosečna cena je bila 18,3 dinara za kilogram, bez PDV.

Soja ovogodišnjeg roda je nedelju počela na 40,8 dinara za kilogram, bez PDV, a cena kukuruza koji je dva meseca poskupljivao, ove sedmice prestala da raste.

Niže cene kukuruza i soje amortizovale su rast na tržištu pšenice, pa se indeks "Prodeks" (PRODEX) tek neznatnu promenio u odnosu na prošli petak i zaustavio se na 212,52 poena što je za 0,35 indeksnih poena manje nego pre nedelju dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: