Napokon obnova BG-Bar, koliko će ići vozovi?

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da počinje rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, koja bi morala da bude završena do sredine naredne godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

10:14

Default images
Foto: Tanjug

Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevine, saobraćaja i infrastructure istakla je i da Srbija ubrzano gradi i autoput, odnosno Koridor 11, koji povezuje Beograd, Podgoricu i Tiranu.

Mihajlović je za TV Pink najavila da će Srbija sredinom 2017. godine imati taj put do Čačka i Preljine. Govoreći o radovima na pruzi Beograd - Bar, Mihajlović je istakla da se već koristi ruski kredit i da se mora dostići brzina, koju je nekada pruga imala, između 80 i 90 kilometara na sat, podsetivši da se u prugu nije ulagalo u prethodnih više od 10 do 15 godina.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izrazila uverenje da će Koridor 10 biti završen do kraja 2016. godine.

Na pitanje o mogućnosti da se na radovima angažuju i zatvorenici, Mihajlović je odgovorila da se o tome nije razgovaralo, ali da se može razgovarati sa Ministarstvom pravde i dodala da će sutra biti otvoreni radovi na deonici Koridora 10.

Mihajlović je najavila da je Srbija počela da pravi ozbiljne korake u smanjenju administracije i birokratije, odnosno ubrzanju procedura, kako bi se brže gradilo i da jednako, kao i oblast izdavanja gradjevinskih dozvola, mora biti uredjeno i pitanje katastra.

"Krećemo u drugu fazu reforme katastra", najavila je Mihajlović i dodala da će zakon u narednih mesec dana biti u parlamentu.

Mihajlović je najavila i zakon o komunalnim delatnostima i da će Srbija od 1. januara imati elektronsku građevinsku dozvolu.

Ona je najavila reformisanje svih javnih preduzeća i da Železnice moraju da posluju kao održivo preduzeće.

Železnica danas ima tri kompanije, koje sigurno neće još godinu ili dve poslovati održivo, rekla je Mihajlović i dodala da " rešavamo sve one istorijske dugove, kredite, probleme, koji su se gomilali prethodnih godina u želji da ove tri kompanije prave nove poslove".

Mihajlović je najavila da "ove godine sasvim sigurno neće biti otpuštanja" i da bi u septembru trebalo da bude završena analiza o tome šta je optimalno.

Ona je najavila da će u narednim godinama deo radnika, kada je reč o njihovim kvalifikacijama, koji nije u skladu sa onim što se zove budućnost Železnice, biće zamenjen radnicima koji su potrebni i dodala da se ništa neće raditi bez dogovora.

"Ne možemo da se vozimo u proseku 30 na sat. Zato hoćemo Beograd - Budimpeštu, koja treba da nam omogući opet da se povežemo sa Evropom, ali isto tako dole i sa Grčkom", najavila je Mihajlović.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture je istakla da je napravljena analiza da se polako korak po korak smanji i siva ekonomija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: