Beograd dobija novi most

Gradski urbanista Milutin Folić kaže da će srpska prestonica dobiti novi most. Most bi trebalo da bliže poveže stari i novi deo grada.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

09:26

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

“Kao deo rešenja saobraćaja u Beogradu, pokrenuli smo proces projektovanja rekonstrukcije Tramvajskog mosta koja će podrazumevati dodatne četiri saobraćajne trake, po dve u oba smera, što je predviđeno urbanističkim planovima”, rekao je Folić za Beo-info.

Prema njegovim rečima, time će veza između starog i novog dela grada biti potpunija i znatno će se smanjiti gužve na postojećim mostovima. “Ono što je važno jeste to što se ne radi most na novoj poziciji, već se širi na postojećoj. U nastavku mosta se planira izgradnja tunela koji će krenuti od Kameničke ulice kod Ekonomskog fakulteta i izaći u zoni Bulevara despota Stefana”, rekao je Folić i dodao da će time tranzitni saobraćaj kroz centar grada biti znatno rasterećen, jer će građani koji dolaze sa Karaburme, iz Višnjice, Mirijeva i sa Pančevačkog mosta bez prolaska kroz centar grada imati direktnu vezu sa Novim Beogradom.

On je najavio da je za tunel doneta Odluka o izradi plana detaljne regulacije i rekao da očekuje da će sredinom sledeće godine plan biti usvojen.

Za potrebe realizacije Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi”, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uputila je poziv za podnošenje ponuda za javnu nabavku usluga: Idejno rešenje rekonstrukcije Starog savskog mosta.

Gradski urbanista je pojasnio da ova nabavka obuhvata izradu idejnih rešenja rekonstrukcije Starog savskog mosta, a po odabiru najboljeg rešenja pristupiće se izradi projekata za građevinsku dozvolu i izvođenje radova.

Raspon postojećeg Starog savskog mosta koji spaja Autobusku stanicu i Staro sajmište iznosi 401,2 metra, pri čemu je srednje polje izvedeno kao luk sa zategom. Trenutni poprečni presek se sastoji od kolovoza širine šest metara i služi za mešoviti tramvajsko-drumski saobraćaj.

Folić je precizirao da se preko Starog savskog mosta planira saobraćajni pravac u novom profilu, sa obostranim kolovozima sa po dve saobraćajne trake, pešačko-biciklističkom stazom i tramvajskom bašticom, ukupne širine 34 metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: