"Ekonomska veš mašina" spas od bankrota

Ministar privrede Željko Sertić kaže da većina preduzeća neće moći da preživi u klasičnom obliku i da je od 526 preduzeća za više od 400 već definisana sudbina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.08.2015.

09:32

Default images
Foto: Thinkstock

Kako ističe, kompletan proces će biti završen za manje od godinu.

Od 526 preduzeća za 98 je objavljeno da su u privatizaciji, zajedno sa 50, koja su medijske kuće, precizirao je Sertić na TV Pink.

On je najavio da ima još više od 100 preduzeća sa kojima je potrebno da se obave završni procesi, da je za 17 to predviđeno do maja sledeće godine, a da će se pitanje banja otvoriti u poslednjem tromesečju ove godine.

"Mali broj preduzeća će kroz ovaj proces biti privatizovan na klasičan način, jer ta preduzeća imaju ogromnu zaostavštinu iz prošlosti", rekao je ministar privrede.

Sertić je ukazao da se ta zaostavština meri negativnim kapitalom, dakle, većim obavezama, nego svom ukupnom imovinom, da se meri velikim brojem tužbi bivših radnika za neisplaćene plate, socijalna davanja ili neka druga prava.

Ministar privrede je dodao da postoje i pitanja restitucije i da će najveći broj tih preduzeća morati da ide u takozvanu "ekonomsku veš mašinu", odnosno u stečaj koji ne mora da znači i bankrotstvo.

Stečajni upravnik odvaja celine koje bi eventualno mogle da postoje kao poslovna celina za koju postoji interes od nekog zainteresovanog investitora, a drugi deo odlazi na namirenje duga radnicima, preduzećima, bankama, firmama kojima ta preduzeća duguju novac, objasnio je Sertić.

"Ako vi imate ogromna dugovanja od privrede, kako možete da realizujete svoje poslovne aktivnosti. EPS, Srbijagas, Železnica, ko god da je u pitanju", dodao je ministar privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: