I ambasade u naturi?

Sporne izmene i dopune Zakona o resituciji koje bi pred Vladom trebalo da se nađu u septembru.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 26.08.2015.

19:24

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Vlada podeljena oko predloga da stari vlasnici dobiju i zgrade namenjene diplomatama

Nacrt izmena i dopuna Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju biće prosleđen Vladi Srbije na usvajanje tokom septembra, potvrđeno je Večernjim novostima u Ministarstvu pravde.

Ipak, prema pisanju lista, oko predloženih rešenja u Nemanjinoj 11 još se "lome koplja". Vlada je podeljena oko predloga da se u naturi vraćaju i zgrade gde su smeštene ambasade.

Iako je predlagač samog Zakona o vraćanju imovine iz 2011. godine bilo Ministarstvo finansija, izmene i dopune sada su u nadležnosti Ministarstva pravde. U kabinetu ministra Nikole Selakovića kažu da razlog leži u tome što su izmene više svojinskopravnog nego finansijskog karaktera. U ovom ministarstvu tvrde da su u toku poslednja usaglašavanja sadržaja izmena i dopuna zakona, kao i pravno-tehnička redaktura.

Iz "Mreže za restituciju" stigao je zahtev da Vlada Srbije bez daljeg odlaganja usvoji predložene izmene i dopune. Mreža se u svojoj argumentaciji poziva na razne primere zloupotrebe državnih nepokretnosti. Kako navode, samo od neodgovornog i uhodano kriminalizovanog i kartelizovanog gazdovanja sa državnim poljoprivrednim zemljištem, Srbija godišnje gubi oko 180 miliona evra. Mreža tvrdi da je kroz naturalnu restituciju država do sada dobila više od 15.000 stabilnih dugoročnih poreskih obveznika i značajne prihode u svojoj kasi, a ne u budžetima partija i tajkuna.

Protivnici predloženih izmena i dopuna zakona ukazuju na opasnost da država nakon vraćanja zgrada, namenjenih za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava neće biti u prilici da ispunjava svoje obaveze po međunarodnim ugovorima i konvencijama, zbog čega može da nastane velika šteta.

"Prilikom donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju vodilo se računa i o objektima koje koristi država, ali i o nepokretnostima, koje su namenjene za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP)", objašnjava, za Večernje novosti", Goran Radosavljević, bivši državni sekretar Ministarstva finansija i šef radne grupe koja je predložila važeći zakon o restituciji. - Video sam nacrt izmena i dopuna, kojima se iz izuzeća od naturalne restitucije brišu zdanja namenjena za smeštaj DKP. Srbija ima reciprocitet sa određenim zemljama, i u slučaju da se zgrade vrate starim vlasnicima država će imati obavezu da obezbedi druge nekretnine. Iz kojih izvora i da li će uopšte moći to da obezbedi je veliko pitanje. To bi ugrozilo funkcionisanje Republike Srbije. Dakle, ti objekti, gde su smeštene ambasade, ne bi trebalo da se vraćaju starim vlasnicima.

Prema Nacrtu izmena i dopuna predviđeno je da zakupac, dakle, ambasada nastavlja zakup na period od deset godina ali sa novim vlasnikom, kojem je vraćena imovina, s tim da može da se postigne i drugačiji sporazum. Time bi država dovela ambasadore u situaciji da sami pregovaraju sa fizičkim licima o onome što je obaveza države.

To nije dobar princip - navodi Radosavljević. - Ako država odluči da vrati te vile starim vlasnicima, države čija su predstavništva tu smeštena mogu da traže od Srbije neku drugu nekretninu, a adekvatne teško da imamo. Takođe, sa nekih 10 do 15 država imamo reciprocitet, tako da mi ne plaćamo za našu u njihovoj, a oni za svoju ambasadu u našoj zemlji. Srpska ambasada bi u tom slučaju bila izbačena iz zdanja ili bi morala da ga plaća, a to su veliki troškovi. Za to sam da gde god je moguće treba vratiti nekretninu u naturi, ali tako da se ne ugrozi funkcionisanje države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: