Ruski GAZ preko Srbije grabi u Evropu

Ruska automobilska kompanija GAZ, koja je svojevremeno proizvodila legendarnu "volgu", pokušava da se probije teretnim vozilima na evropsko tržište preko Srbije

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 26.08.2015.

18:38

Default images
Foto: B92, arhiva

Za sada kompanija je koncentrisana na balkanske zemlje.

Mali kamioni GAZ NEXT ruskog proizvođača GAZ, nosivosti 1,5 tonu, sa tri i sedam sedišta, od avgusta se prodaju u Srbiji, a proizvođač najavljuje da će se uskoro pojaviti i kombi automobili GAZ NEXT, i to i na tržištu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Vadim Sorokin, predsednik Grupe GAZ rekao je srpskim novinarima u fabrici automobila u Njižnjem Novgorodu, da je početak prodaje na Balkanu prvi korak grupe GAZ u izlasku na evropsko tržište.

"Naši inženjeneri su su stvorili novo pokoljenje GAZ NEXT, koji je za dve godine postao najpopularniji u Rusiji u svojoj klasi. Razradili su verziju Evro-5 za izvoz i sertifikovali vozilo u zemljama EU. Sada nam predstoji rad na razradi brenda GAZ", rekao je Sorokin.

Direktor Verano Motorsa, Milan Vukasović rekao je novinarima preko skajpa iz Beograda da je reč o vozilima visoke funkcionalnosti, sigurnosti i ekonomičnosti i da je zato uveren da će naći svoje mesto na tržištu Srbije i drugih balkanskih zemalja.

Po njegovim rečima, vozila GAZ imaju dve prednosti – cena je prihvatljiva (13.700 evra) i postoji mogućnost modifikacije vozila u zavisnosti od komercijalnih zahteva, jer je moguća modifikacija za specijalne potrebe, od prevoza ; hleba i hitne pomoći do prevoza smeća.

Sorokin ističe da je zvanična nosivost 1,5 tona, ali da je vozilo tako konstruisano da može da izdrži i čitave tri tone i da je do sada specifičnih narudžbina bilo 45 odsto.

Kada je reč o kupovini na srpskom tržištu, Vukasović kaže da se standardni modeli mogu kupiti odmah, a modeli sa posebnim zahtevima mogu naručiti i biti isporučeni u roku od 35 do 45 dana. Garancija je na vozila kao i u Rusiji – tri godine, ili na pređenih 150 hiljada kilometara.

Pošto je prodaja tek počela, ove godine se očekuje da će biti prodato 88 vozila, a naredne godine nekoliko stotina. GAZ NEXT bi mogao da zauzme 10 do 12 odsto tržišta u svojoj kategoriji, ocenjuje Vukasović. Ideja Verano Motorsa je širenje prodajnih centara, kako bi ih samo u Srbiji bilo šest ili sedam, a zatim u Banjaluci, Sarajevu, Podgorici, Skoplju.

GAZ NEXT ima konukrenciju na tržištu Balkana. Reč je o vozilima Fijata, Forda, Pežoa, Sitroena. Cena ruskih vozila je niža za 20-30 odsto, ali evropska imaju brend. Vukasović smatra da je zato neophodan razvoj brenda, koji bi sugerisao kvalitet i funkcionalnost.

Ukoliko bi Srbija i Rusija ustanovile kvote za međusobni bescarinski uvoz vozila, GAZ EXTRA bi mogao biti jefitiniji za 1.000 do 1.500 evra, i time bi bio još dostupniji.

Carina za uvoz vozila iz EU u Srbiju ne postoji, a iz Rusije iznosi 15 odsto.

Zbog toga, po rečima Sorokina, Grupa GAZ koja je u sastavu Baznog elementa Olega Deripaske, lobira u međuvladinoj trgovinsko-ekonomskoj komisiji da se taj projekat realizuje.

Grupa GAZ je u poslednjih pet godina investirala više od milijardu dolara u nove tehnologije i modernizaciju proizvodnje i zahvaljujući tome sarađuje sa Mercedesom, Škodom, Folksvagenom.

Automatizovano je 75 odsto procesa sklapanja vozila južnokorejskom tehnologijom i ruskim kompjuterskim programima, ; a za zaštitu od korozije i farbanje koriste se nemačke i francuske tehnologije.

Model "mercedes-Benz sprinter" sklapa se u istoj hali gde i GAZ NEXT, i prolazi istu antikorozivnu zaštitu i farbanje. Doduše, ruski GAZ NEXT se farba domaćom bojom, a "mercedes" bojama BASF, i u procesu je proveravanja ruske farbe, jer je jeftnija.

"Kvalitet naših vozila nije lošiji, a u nečemu možemo da kažemo da je i i bolji od mercedesa", kaže Eduard Skulatjev, jedan od rukovodilaca proizvodnje GAZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: