Vujovićeve mere za naplatu PDV-a

Kada kupujete udžbenike ali i bilo koju drugu robu u Srbiji, ključno je da zatražite fiskalni račun.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.08.2015.

16:25

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Na to su nas podsećale brojne akcije gotovo svake vlade od kad su uvedene fiskalne kase. Ministarstvo finansija sada razmatra uvođenje onlajn sistema kako bi se budžet bolje punio jer bar četvrtina privrede ne izdaje fiskalne račune.

Slađana svakog dana prodaje robu. Dnevno izda do 10 fisklanih računa preko online kase.

“Mi smo direktno umreženi sa poreskom upravom preko ovog GPS aparata. Oni tu dobijaju sve podatke snimljene. Dva puta u toku meseca... ima ta lampica koja nam označi da radimo prenos podataka Poreskoj upravi”, kaže Slađana Kovačević, zaposlena u Altamed Reviti

Fiskalna kasa ovog preduzeća jedna je od 190 hiljada registrovanih. Međutim, prema medijskim saznanjima, do poreske uprave ne stižu podaci sa čak 90 hiljada kasa.

Baš kao i svaki put kada u poslednje vreme govorimo o naplati poreza iz Poreske uprave niko nije želeo da izađe pred kamere B92. Ministarstvo pak planira izmene zakona kojima bi Poreska uprava, prema rečima ministra Dušana Vujovića povećala naplatu PDV-a i preko 15 odsto.

“Oni imaju povraćaj PDV-a iako nisu imali sve podatke. Tako da mi želimo to da pojačamo. Želimo da sprečimo da firme da povuku PDV ili ne plate PDV i onda odu, nestanu sa scene. Fakture su mnogo šira mera.... one hvataju malu privredu. Zemlje iz okruženja su pokazale da uvođenje onlajn fiskalnih kasa povećava stepen discipline i stepen plaćanja. Ljudi se jednostavno plaše da izdaju te tzv. profakture umesto pravog fiskalnog računa”, kaže Vujović.

Dok kontrole u Beogradu ukazuju da nešto više od polovine obveznika poštuje fiskalizaciju, procenat nepoštovanja pravila povećava se kako se poreznici udaljavaju od prestonice. U Guči i Vrnjačkoj Banji nepravilnosti su uočene kod 74 odsto kontrolisanih objekata, dok na Kopaoniku čak 79 odsto trgovaca zanemaruje fiskalne račune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: