Vlada odustaje od spajanja Puteva i Koridora?

Ministar finansija Dušan Vujović nagovestio je da možda neće ni doći do spajanja dva javna preduzeća – Puteva Srbije i Koridora Srbije u jedno.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.08.2015.

15:34

Default images
Foto: Tanjug

Vujović je na pitanje zašto još Koridori nisu spojeni sa Putevima Srbije, kazao da je neko u prethodnom periodu insistirao da se to razdvoji, dok se sada insistira da ta preduzeća budu spojena.

"I jedno i drugo rešenje je dobro ako daje rezultate, trenutno mi se čini da postoji jako mnogo otpora i mi ćemo tražiti rešenje koje je efikasno, a da li će to biti baš onako kako je neko zamislio, to ćemo rešiti u hodu. Jako je važno da ta dva preduzeća daju očekivane rezultate", rekao je Vujović.

On je istakao da je po njemu mnogo "opasnije to što se sporo realizuju projekti i što imamo 13 milijardi dinara kašnjenja u realizaciji projekata, nego koja je organizaciona forma Puteva i Koridora i drugih preduzeća".

Prema njegovim rečima, na sastanku sa MMF-om je konstatovano da je to rezultat slabijeg planiranja i administrativnih kočnica koje postoje od ranije.

"Planirani rashodi su bili 123 milijarde dinara na investicije u konsolidovanoj državi - centralnog budžeta, lokala, Koridora itd. Očekuje da će biti 110 milijardi na nivou godine, što je otprilike 10 odsto manje odnosno kašnjenje od mesec, dva najviše", objasnio je Vujović.

Kao primer je naveo da je u EPS-u ranije bilo sukoba interesa i hiljadu razloga iza kojih se krila namera velikog broja direktora u tom preduzeću da sačuvaju svoje privilegije i pozicije.

Da je Vlada sve pripremila za spajanje dva javna preduzeća obelodanjeno je još početkom juna, a resorna ministarka je najavljivala da će to dovesti do smanjenja troškova od 25 do 30 odsto.

Spajanje Puteva Srbije i Koridora Srbije jedan je od zadataka koji se Vlada Srbije obavezala da ispuni kao deo aranžmana sa MMF-om.

Iako je od tada prošlo više od osam meseci i vlada tvrdi da je sve spremno, očigledno da postoje jaki otpori toj nameri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: