Kreću razgovori s MMF, šta nas čeka?

U Narodnoj banci Srbije danas počinju zvanični razgovori sa misijom MMF-a o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.08.2015.

08:27

Default images
Foto: Beta, AP

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi novi šef Misije Džejms Ruf (James Roaf), u Beogradu će boraviti do 1. septembra.

Zvanični razgovori, po dosadašnjoj praksi, počinju svečanom sednicom u Narodnoj banci Srbije, uz učešće predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a, a potom će biti nastavljeni na nivou tehničkih eksperata.

Prema najavama srpskih zvaničnika, teme razgovora sa srpskim vlastima biće stanje javnih finansija i mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje su umanjene od novembra 2014. godine.

MMF bi, kako se očekuje, trebalo da odobri povećanje plata i penzija, jer je budžet Srbije u deficitu manjem od planiranog.

Kako se očekuje, Misija MMF će analizirati kako se sprovodi dogovor o reorganizaciji javnih preduzeća, pre svega u Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu i Železnicama Srbije.

MMF je krajem juna odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom bez diskusije, pošto su ispunjeni svi indikativni ciljevi utvrdjeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne reforme.

Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je juče da Srbija misiju Medjunarodnog monetarnog fonda dočekuje sa dobrim rezultatima, jer se dobro obavlja fiskalna konsolidacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: