MMF stigao, srpska ekonomija pod lupom

Merenje prolaznog vremena srpske ekonomije je počelo - očekivanja su postavljena još 20. novembra prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

16:45

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Tri meseca su prošla od poslednje posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Beogradu, a sada je došlo vreme za drugu reviziju aranžmana iz predostrožnosti, koji Srbija ima sa ovom organizacijom.

Razgovori su počeli danas i trajaće do 1. septembra, a analiziraće se koliko je učinjeno na dva plana - sređivanju srpskih finansija, ali i na smanjenju troškova na javna preduzeća i u javnom sektoru.

“Mi se nalazimo na putu ozdravljenja i ako svi budemo uradili ono što planiramo u ovom programu, onda se nalazimo na putu izlaska i zdravog ekonomskog rasta”, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Da li ministar Vujović ima razloga da bude zadovoljan kao pri zaključivanju sporazuma sa MMF-om biće poznato 1. septembra. Dva su glavna cilja - konsolidacija srpskih finansija ali i restrukturiranje javnog sektora i javnih preduzeća. I dok je prvi u priličnoj meri ispunjen, postignuća u strukturnom delu lako se pobroje.

“To poskupljenje struje sa nekoliko meseci zakašnjenja i načelni dogovori da se restrukturiraju javna preduzeća. Ali realno kad pogledate, tamo se ništa promenilo nije - niti su se promenili ljudi, niti je smanjen broj zaposlenih, niti je povećana njihova efikasnost. Naprotiv, ima nekih nagoveštaja da neka od tih preduzeća i dalje beleže gubitke i da se tu nije bog zna šta učinilo”, kaže Milan Ćulibrk urednik NiN-a.

Ipak, iako postoje zadaci koji nisu ispunjeni, stručnjaci smatraju da ideja vlade može dobiti podršku, jer je smanjenjem plata i penzija smanjen i minus u budžetu.

“Mislim da možemo očekivati da će MMF prihvatiti ideju o povećanju plata u javnom sektoru i penzija ali pod uslovom da se, i to je ključno, održi smanjenje fiskalnog deficita na nivou koji je dogovoren”, kaže Hasan Hanić iz Beogradke bankarske akademije.

Sastanci dveju delegacija već su počeli na nivou eksperata, a sutrašnje jutro u Narodnoj banci počeće zvaničnim sastankom pregovarača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: