Procene: Rast BDP u Srbiji do 1%

Analitičari u Srbiji predviđaju da će se rast BDP-a do kraja godine kretati u rasponu od 0,5 do jedan odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

16:15

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Oni ocenjuju da je ta prognoza rasta bazirana na većoj industrijskoj proizvodnji i porastu usluga, ali je ipak za to potrebno stvoriti preduslove da se ti pozitivni trendovi ostvare.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića ove godine može se očekivati rast BDP-a u intervalu od 0,5 do jedan odsto.

Takva prognoza zasniva se na predviđenom rastu industrijske proizvodnje od 6,7 odsto, građevinarstva više od sedam procenata i ugostiteljstva od tri do četiri odsto, rekao je Kovačević za Tanjug.

"Ono što znamo da će u narendim mesecima doći je povećanje proizvodnje u Železari u Smederevu, Azotari i Metalsko sirćetnom kombinatu u Kikindi", rekao je Kovačević navodeći da se upravo zahvaljujući povećanju prozivodnje može očekivati rast i do jedan odsto.

On je podsetio da su našu zemlju prošle godine zahvatile poplave koje su donele negativne efekte u rudarstvu i proizvodnji struje, ali da je naša zemlja to uspela da prevaziđe, pa je tako u julu ove godine proizvedeno struje i uglja ne samo više nego u mesecima pre poplava, već su potavljeni i novi rekordi.

"Prošle godine kada se kreirao budžetski plan za narendu godinu i ostale mere ekonomske politike, mislilo se da će u ovoj godini biti pad, pre svega zato što finansijska konsolidacija nosi negativni efekat, i da će pad biti do minus 0,5 odsto", podsetio je Kovačević.

Prema njegovim rečima to je i misija MMF-a ustanovila ali je onda procena korigovana jer se prilikom prve revizije u aprilu videlo da industrijska proizvodnja raste, zbog čega je MMF korigovao procenu rasta BDP-a na nula odsto, a sada se najavljuje nova korekcija na plus 0,5 procenata.

Da bi ovaj pozitivan tend bio održiv biće neophodno da se nastave reformski procesi, koji su definisani sa MMF, ali i da se obezbede mere podrške za tranformaciju državnih kompanija, naveo je Kovačević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio da se na osnovu podataka za prva dva kvartala može proceniti da će rast BDP-a u ovoj godini biti veći nego što su to planirali državni organi, MMF, ali i druge istraživačke grupe.

Arsić je Tanjugu rekao da će ovogodišnji rast BDP-a najverovatnije biti oko 0,5 odsto što je za jedan procentni poen više nego što je to bilo predviđeno ekonomskom politikom za ovu godinu.

"To se može oceniti kao dobar rezultat s obzirom da je ove godine sprovedena fiskalna konsolidacija, a kada neka zemlja sprovodi fiskalnu konsolidaciju obično ostvaruje negativnu stopu rasta, što nije bio slučaj sa Srbijom", rekao je Arsić.

Međutim, od toga li je rast BDP nula ili 0,5 odsto važnije je da li su u ovoj godini stvoreni uslovi da se ubrza rast privrede, smatra on navodeći da je za ubrzanje rasta privrede presudno da se poveća obim privatnih i javnih investicija, što se za sada ne događa.

Da bi Srbija rešila svoje ekonomske i društvene probleme neophodan je rast od četiri ili pet odsto koji je naša zemlja ostvarivala u periodu od 2001. do 2008. godine, a imajući u vidu da i sada mnoge zemlje ostvaruju rast od tri odsto, to onda nije nemoguće ni za Srbiju, smatra Arsić.

Prema njegovim mišljenju, u fokusu vođenja ekonomske politike treba da se nalazi stvaranje povoljnih uslova za stabilan rast privrede na duži rok, jer samo takav rast privrede može da dovede do rasta standarda stanovništva i rasta zaposlenosti.

Takve mere podrazumevaju stabilizaciju fiskalnog deficita na oko jedan odsto BDP, okoncanje privatizacije bivsih drustvenih predizeca, uspostavlajnje finansijske discipline, efikasniji drzavni sektor, ali i drzanje kursa dinara na konkurentnom nivou, sto u slučaju Srbije znaci njegovo umereno slabljenje, rekao je on.

Ukoliko izostanu reforme i promene u ekonomskoj politici i u narednim godinama bi umesto stabilnog rasta mogli da očekujemo naizmenične smene slabog rasta i recesije, kao sto je to bio slučaj u prethodnih šest do sedam godina, naveo je Arsić.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da je procena rasta BDP-a od 0,5 odsto gornja granica kojoj se možemo nadati i da bi trebalo očekivati da se privredni rast kreće u intervalu od nula do 0,5 odsto.

"Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih je teško ostvariti privredni rast u ovoj godini, a to su i dalje nizak nivo agregatne tražnje, kao i nizak nivo inflacije koji ne deluje podsticajno na privredni rast", objasnio je Hinić.

Ipak, ono što može da ohrabri je veliki pad referentne kamatne stope NBS, koja je prilično niska i pozitivno utiče na privredni rast, smatra Hanić.

On veruje da se optimistička prognoza privrednog rasta od 0,5 odsto temelji pre svega na prilivu stranih direktnih investicija, što su informacije koje u ovom trenutku poseduju državni zvaničnici.

NBS saopštila je juče da ove godine očekuje porast BDP-a za 0,5 odsto i da su takva očekivanja zasnovana na boljim performansama industrije i građevinarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: